У 2021 році Володимир Зеленський не зміг здійснити жодного обміну утримуваних осіб з ОРДЛО. При цьому, невизнані республіки пропонували в односторонньому порядку повернути в Україну жінок, які перебувають у в'язницях Донецька і Луганська. Але Зеленський відмовився, аби в цьому процесі не брав участь Віктор Медведчук. Мабуть, в найближчому майбутньому обмінів не буде. На засіданні Тристоронньої контактної групи 22 грудня сторони не змогли домовитися про кроки назустріч у цьому питанні, пише Skeptik.

Представники Донбасу заявили про неможливість досягнення домовленостей про наступний обмін без отримання від України гарантій мирного політичного врегулювання конфлікту шляхом узгодження плану дій з врегулювання відповідно до Мінських угод.

Також представники Донбасу відзначили необхідність виконання Україною прийнятого на себе при попередньому обміні зобов'язання з припинення юридичного переслідування брали участь в обміні осіб. в ОРДЛО стверджують, що відповідне зобов'язання зі свого боку Донбас виконав повністю.

Невизнані республіки нарікають, що за всі сім років конфлікту будь-яких односторонніх гуманітарних ініціатив Києва, спрямованих на зміцнення довіри, не було, в той час як представники Донбасу за час конфлікту неодноразово висували і реалізовували такі ініціативи. Так, в різний час Києву було передано Донбасом поза обміном близько 60 осіб. Остання гуманітарна ініціатива, запропонована в січні 2021 р., була відкинута українською владою. Відкинута через те, що чотирьох українок ОРДЛО хотіли передати через опозиціонера Віктора Медведчука.

До слова, раніше в "ЛДНР" закликали Зеленського повернути Медведчука в ТКГ, адже при ньому процес обміну рухався, а зараз намертво встав.

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти
Показати ще

Також Донецьк і Луганськ просять Київ зробити хоч мінімальні Гуманітарні кроки по зміцненню довіри. Так, в ОРДЛО закликають повернути захопленого 13 жовтня 2021 р. представника Луганська в СЦКК Андрія Косяка. А ще просять Зеленського в рамках виконання зобов'язання щодо "процесуального очищення" підписати клопотання щодо помилування 13 утримуваних, переданих на Донбас в рамках останнього обміну. Представники Донецька і Луганська нагадали, що дані клопотання знаходяться на розгляді Президента України більше року.

Що цікаво, українські представники в ТКГ 22 грудня навіть не пропонували нічого зі свого боку. Київ намагається шантажувати Республіки, обіцяючи гуманітарні ініціативи та виконання зобов'язань щодо «процесуального очищення» тільки після проведення наступного обміну. Зеленському він потрібен заради власного піару. Але навіть заради цього Україна не дуже то й старається в цьому питанні.

Як не старається і в інших напрямках роботи ТКГ. Наприклад, представники Донбасу запропонували Україні узгодити єдині санітарно-епідеміологічні вимоги і режим перетину жителями лінії зіткнення з метою організації вільного проходу. Пропонувалося організувати вільний перетин лінії зіткнення через всі пункти пропуску, крім пункту пропуску "Золоте", громадян, які пройшли вакцинацію, перехворіли коронавірусом, або здали ПЛР-тест не раніше, ніж за 48 годин до проходу.

Також Донбасом була виражена готовність організувати безкоштовну вакцинацію всіх бажаючих на своєму боці пунктів пропуску.

Для реалізації такої ініціативи пропонувалося організувати зустріч санітарних лікарів України, Донецька та Луганська, на якій були б узгоджені технічні деталі та відповідні накази санітарних лікарів. Донбас був готовий до проведення такої зустрічі наступного дня після засідання ТКГ. Якби про це домовилися, вільний прохід міг би бути забезпечений вже на новорічні та різдвяні свята.

Представники України від пропозиції Донецька і Луганська відмовилися, наполягаючи на відкритті всіх пунктів пропуску без урахування небезпеки поширення коронавірусної інфекції.

Тому практичних результатів від цієї зустрічі знову ніяких немає. Як результат - в ОРДЛО заявили, що категорична відмова представників Києва від будь-яких висунутих Донбасом ініціатив, висунення ними популістських і провокаційних вимог при повній байдужості до життя і здоров'я власних громадян по обидві сторони лінії зіткнення тільки збільшує прірву між Україною і Донбасом, знищує довіру громадян до чинної влади і штовхає країну до продовження конфлікту.

Михайло Островський