Доктор політичних наук Ігор Петренко розповів, навіщо українських жінок ставлять на військовий облік, і чи треба через це панікувати.

Про це він розповів у новому випуску програми «Акценти» з ведучою Тетяною Резвін.

«Не треба боятися і панікувати, це рішення ще було ухвалено 30 березня 2021 року, коли було проголосовано відповідний законопроєкт, який зобов'язував Кабмін розробити відповідний перелік професій, які перетинаються з армійськими професіями та можуть бути потрібними у разі загальної мобілізації та відкритої великої війни. Тут жодних сюрпризів немає, і цей закон зобов'язує жінок протягом 2022 року за певною процедурою стати на військовий облік, у тому числі використовуючи цифрові носії, маючи відповідну професію», - повідомив Ігор Петренко.

Ігор Петренко заявив, що в цьому немає нічого страшного та катастрофічного, але при цьому там передбачені штрафи, якщо не стати на військовий облік як для фізичних осіб, так і для роботодавців. І штрафи там серйозні, наголосив він, для роботодавця – від 5 до 8 тисяч гривень, а для фізичної особи – 1,5 до 4 тисяч гривень. Але поки ніхто нікого не штрафуватиме, упевнений він, бо даватиметься цілий рік, протягом якого можна буде стати на облік.

«Це робиться для того, щоб навести лад в армійській сфері. Суть полягає в тому, що у вас може бути корисна навичка у разі війни, на цьому поки що все і закінчується. Жінки в Україні не є військовозобов'язаними і можуть служити в українській армії лише за контрактом, як це, власне, і відбувається. У цьому плані нічого не змінюється, і ніхто не говорить про те, що вас посилатимуть на поле бою і даватимуть в руки автомат. Якщо ви маляр, то у разі війни ви допомагатимете облаштовувати якісь фортифікаційні споруди. Якщо ви рекламник, то вас використовуватимуть у штабі для створення інформаційних повідомлень», - резюмував Ігор Петренко.

Популярні новини зараз
"Велика активація": астролог визначив, коли українська земля позбавиться окупантів Мама найважчої людини Великобританії в паніці – не може поховати 317-кілограмового сина Більше зняти та обміняти не вийде: які обмеження встановили банки Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Володимира Зеленського просять припинити знущатися, петиція проти військового обліку жінок "вистрілила".

Знай.ua писав, юрист розповів українкам, як стати на військовий облік після наказу Міноборони: штрафів можна не боятися