Українська Православна Церква в 2021 році втілювала в життя заклик Христа «нехай будуть всі єдині», що в умовах роз'єднання людського суспільства, індивідуалізації та поділів надзвичайно важливо.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ, з посиланням на news.church.ua, про це голова Представництва Української Православної Церкви при міжнародних європейських організаціях єпископ Віктор (Коцаба) сказав в інтерв'ю грецькому порталу news-politics.com.

"Найбільш значущою подією в 2021 році можна вважати Великий Хресний хід в Києві в середині літа, який зібрав понад 350 000 чоловік. Слід зазначити, що він проводився в умовах пандемії, а значить, теоретично, в ньому могла взяти участь ще більша кількість людей. Чому це важливо? Тому що це свідчить, по-перше, про велику віру в Бога серед нашого народу. По-друге, про те, що більшість віруючих українців належать до Української Православної Церкви», - сказав владика.

Він підкреслив, що молитва - головна «зброя» Церкви проти диявольських підступів, війни і пандемії.

Другою значущою подією в житті Української Православної Церкви єпископ Віктор назвав створення громадського об'єднання»миряни".

Популярні новини зараз
Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило
Показати ще

"Наша Церква складається з людей, а люди як громадяни України мають не тільки обов'язки, а й права. Ось про ці гарантовані Конституцією права "миряни" і нагадують українській владі. Зараз практично в кожній області України діють регіональні представництва цього руху, що об'єднує всіх віруючих, небайдужих до долі нашої Церкви. "Миряни" – це сучасний аналог православних братств, що активно діяли на території сучасної України в XVI-XVII ст.під час експансії в країну католицизму. Завдання, яке ставлять перед собою "миряни", - це правовий захист інтересів віруючих, просвітництво, Місіонерська робота, захист храмів від захоплень, допомога в будівництві нових храмів. Одним словом, "миряни» - це люди Церкви, які прагнуть зберегти православну ідентичність нашого народу", - нагадав єпископ Віктор.

Також, до найважливіших подій року, що минає владика відніс рішення Комітету з прав людини Організації Об'єднаних Націй, прийняте 11 листопада про невиконання міжнародних зобов'язань з боку України, в якому висловлюється стурбованість повідомленнями про порушення прав віруючих УПЦ в нашій країні.

У зв'язку з цим КПЛ ООН закликав українську державу гарантувати ефективне здійснення свободи релігії і переконань, у тому числі за допомогою забезпечення захисту храмів від насильства, залякування та актів вандалізму, а також забезпечити ретельне і оперативне розслідування всіх випадків насильства і покарань за них.

"Не можна не згадати і про молитовні стояння на захист нашої Церкви, які мали місце в різних регіонах країни. У цьому контексті особливо численним було молитовне стояння 15 червня 2021 року, коли понад 20 000 віруючих УПЦ вийшли до Верховної Ради, а потім пройшли в офіс Президента з власним законопроектом, спрямованим на скасування прийнятих при минулій владі антицерковних законів. Крім того, можна згадати і досить численне молитовне стояння біля Вінницької облдержадміністрації, причиною якого стали незаконні і таємні перереєстрації громад УПЦ в ПЦУ», - підкреслив владика.

Також однією з найважливіших подій року єпископ Віктор назвав міжнародну конференцію " Соборність Церкви: богословські, канонічні та історичні виміри» у Києво-Печерській Лаврі 11 листопада. У заході взяли участь представники семи Помісних Православних Церков.

Головною темою конференції була спроба канонічної відповіді на неканонічні дії, які вчинив Константинопольський Патріарх Варфоломій в Україні.

"Сьогодні виникла ситуація у світовому Православ'ї, коли вістря еклезіологічних, канонічних і навіть богословських суперечок знаходиться в Україні. Як зазначають деякі архієреї інших Помісних Церков, саме від того, що відбувається в Україні, певною мірою залежить подальша доля світового Православ'я. А це означає, що на кожному з нас лежить величезна відповідальність за збереження чистоти православної віри, множення того багатства нашої Церкви, спадкоємцями якого ми є», - підсумував владика Віктор.