У Києві у Десятинному монастирі віруючі Української Православної Церкви вшанували пам'ять відомого старця Іоанна Босого.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ з посиланням на сайт Десятинного монастиря, урочисте богослужіння очолив намісник обителі єпископ Макарівський Гедеон.

За богослужінням духовенство та віруючі молилися про припинення епідемії коронавірусу та про лікарів, які ведуть боротьбу за життя та здоров'я хворих.

Після літургії, за прикладом блаженного Іоанна, який приймав і годував близько 200 чоловік на день, за благословенням єпископа Гедеона, сестринство Десятинного монастиря організувало спільну трапезу для парафіян та паломників.

Напередодні було звершено всеношну, за якою був відслужений акафіст святому Іоанну.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

***Іоанн Босий Київський (в миру Іван Расторгуєв) - юродивий, прозорливий старець середини XIX століття. Народився в Рязанській губернії 11 вересня 1800 р. Залишивши будинок, Іоанн мандрував монастирями. Він завжди ходив босий.

У Києві мандрівник став парафіянином Десятинного храму. Там коштом заможних людей організував притулок для калік, жебраків, бездомних. Подвижник приймав та годував близько 200 людей на день. Йому допомагав його друг і «духовне чадо» - Даміан, майбутній засновник скиту у Феофанії (преподобний Воніфатій, прославлений у лику святих у 2011 році).

Іоанн Босий помер 29 грудня 1849 року у віці майже 50 років. Святий носив важкі вериги, з якими і був похований.

Віруючі знають безліч випадків зцілень і благодатної допомоги за молитвами подвижника при його земному житті та після смерті.

Прославлення блаженного Іоанна Босого відбулося 29 грудня 2015 року у Десятинному монастирі Різдва Пресвятої Богородиці Києва. Божественну літургію з чином прославлення звершив Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський та всієї України Онуфрій.