Україна повинна сформувати цілісну політику у сфері лісового законодавства, перш ніж знімати мораторій на експорт лісу. Інакше це рішення просто спросить вивіз сировини з України, але ніяк не захистить наші національні інтереси. Про це заявила віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина у інтерв’ю Інтерфакс Україна, коментуючи ініціативу нардепів скасувати мораторій на експорт лісу-кругляку.

«Рішення арбітражної панелі ЄС встановило, що в Україні взагалі немає політики у сфері лісового господарства як такої. Тому було ухвалення у першому читанні законопроекту "Про ринок деревини», - розповіла Стефанішина.

Віце-прем'єр підкреслила: рішення про відміну мораторію не може бути просто ухвалено, без формування певної системи та законодавчого поля.

«В екологічному комітеті, Міністерстві екології готуються відповідні законодавчі ініціативи. Спочатку мають бути ухвалені законодавчі та підзаконні акти, що регулюють екологічну складову та захист лісів. І тоді вже можна говорити про відміну мораторію. Таку комунікацію ми ведемо і з європейською стороною", - пояснила вона.

Стефанішина підкреслила: відміна мораторію - це та ситуація, коли ми можемо виконати рішення міжнародних арбітражних інституцій, лише відстоявши внутрішні інтереси, важливі у цій галузі.

Популярні новини зараз
ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

«Треба розуміти: відсутність ринку обігу деревини, при скасуванні мораторію, просто спростить вивіз необробленої деревини. У цій ситуації національний інтерес має бути збережений. І послідовність кроків важливіша за швидкість", - заявила віце-прем'єр.

Нагадаємо: у 2015 року ухвалила закон, яким на десять років заборонила експорт лісоматеріалів та пиломатеріалів у необробленому вигляді (лісу-кругляку). У 2021 році Верховна Рада прийняла за основу законопроект №4197-д «Про ринок деревини». Тоді з нього була виключена норма щодо скасування мораторію на експорт деревини, проте пізніше до неї повернулися шляхом внесення поправок до проєкту.

У свою чергу у Федерації роботодавців України заявили, що скасування мораторію на експорт деревини залишить без сировини українських виробників та промисловців, і поставить їх у нерівні умови у порівнянні з багатшими європейцями. Тому скасовувати заборону не можна, проте можна змінити її умови, наприклад – ввести каскадні аукціони, які дадуть змогу продавати сировину у тому числі за кордон.