Казахський політик та економіст Мухтар Тайжан розповів про подію, яка стала безпосереднім приводом для масових виступів проти влади у його рідній країні.

Свій коментар він дав у розмові з українським політологом Юрієм Романенком у програмі «Романенко. Бесіди».

«Причини для невдоволення в країні – соціально-економічні, але безпосередньо до повстання казахів підштовхнуло подорожчання газу. Річ у тім, що газ на заході Казахстану – це як у звичайному місті бензин чи дизельне паливо, там усі їздять на ньому. А газ подорожчав тому, що вольовим рішенням усі продажі газу були переведені на одну електронну біржу. Оскільки вона стала монополістом, там встановили високі біржові збори, торгувати дозволялося лише через брокерів, які також отримували свою маржу. В результаті ціна одразу виросла вдвічі – з 60 до 120 тенге», - каже Мухтар Тайжан.

За його словами, ці зміни позначилися на всьому ціноутворенні на заході країни.

«Перші прояви невдоволення у Казахстані мали мирний характер. Люди збиралися з конкретними вимогами, ставили юрти. І президент Токаєв погодився на ці вимоги – ціну на газ знову ж таки вольовим рішенням знизили навіть не до 60, а до 50 тенге. Але далі народне обурення набуло вже некерованого характеру», - розповідає Мухтар Тайжан.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Як повідомляє Знай.ua, раніше в Казахстані було оголошено день жалоби за загиблими під час народних заворушень.

Також Знай.ua повідомляв, що в ході придушення повстання в Казахстані було вбито чотирирічну дитину.