Реекспорт газу з України до Європи за перші 10 днів січня досяг 23 млн м3 на тлі ідеї уряду змусити приватні компанії продавати газ агрохолдингам за пільговою ціною.

Про це свідчать оперативні дані АТ «Оператор ГТС» за 1-10 січня. Максимальний добовий обсяг відтоку газу зафіксовано 10 січня – 5,01 млн м3. До цього, середньодобовий реекспорт становив 2-2, 5 млн м3 газу, повідомляє РБК.

У 2022 року Україна є нетто-експортер газу. На експорт йде газ, який в Україні зберігають європейські трейдери. За даними міністра енергетики Германа Галущенка, нерезиденти володіють близько 600 млн м3 газу в українських ПСГ. Це німого менше ніж 10% Всього активного газу в українських сховищах.

Нагадаємо, 30 грудня Кабмін прийняв постанову, якою зобов'язав приватні компанії в Україні продавати до 20% свого газу за пільговою ціною агрохолдингам і компаніям-виробникам хлібопродуктів, молочної продукції та іншого. Пізніше Мінагрополітики оприлюднило перелік компаній, які мають право на пільговий газ. У список з 6000 компаній увійшли найбільші агрохолдинги країни.

Асоціація газовидобувних компаній заявила, що рішення уряд Про часткову експропріацію газу призведе до падіння видобутку на 1 млрд м3, а європейські трейдери відреагували на ініціативу реекспортом газу назад в Європу.

Популярні новини зараз
НМТ 2024: абітурієнтам розповіли, кому не світить вступ до ВНЗ Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома Відмова від повістки – не порушення? Суд розповів, хто буде правий Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа
Показати ще