Письменниця Лада Лузіна розповіла, чим примітний другий тиждень різдвяних свят та яка різниця між ними у цей період.

Про це вона розповіла у новому випуску програми «Суть подій» з журналісткою Любов'ю Завальнюк.

«Різдво – це єдиний цикл, дванадцять днів від Різдва до Хрещення. Все це як серіал, де практично щодня прописані свої ритуали. Перший тиждень від Різдва до Василя та Маланки вважається святим тижнем. А з Василя та Маланки до Водохреща – це страшний тиждень. І особисто для мене свято Василя та Маланки – це таке відкриття останніх років. Адже це не старий Новий рік, а насамперед це український Новий рік. Тому що всі наші традиції та ритуали, які ми знаємо як новорічні, прив'язані безпосередньо до Василя та Маланки, тобто з 13 на 14 січня», - розповіла Лада Лузіна.

Письменниця сказала, що етнографи зійшлися на думці, що Маланка та Василь посіли місце наших древніх Богів. І насамперед це період, повідомила вона, коли вони виступають як Боги багатства. Тому цей період називається Щедрий вечір, пояснила вона, і дуже важливо накривати щедрі та багаті столи, щоб було якнайбільше страв і всі вони були не пісними. Оскільки вважається, що це Боги багатства та вечір присвячений багатству, підтвердила вона, тому потрібно якнайбільше страв поставити на стіл, і чим більше ти поставиш страв на стіл з 13 на 14 січня, тим більше наступного року буде прибутку.

«Можна навіть грошима посипати ваш стіл, щоб усе вийшло точно та напевно. І жито, яким вам засівають у цей період, це символ прибутку, який до вас прийде наступного року. І вважалося, що в цей день не повинно бути жодної порожньої посудини у вашому домі, в кожну посудину господиня мала кинути хоч по одному зернятку жита, щоб усюди прибуло і нічого порожнього не було. Якщо дівчина хотіла вийти заміж, то їй щедрувальники мали кинути жито за пазуху. І найголовніше, що ту ж саму функцію виконують коза та Маланка, які теж ходять будинками. Але найголовніше на Василя та Маланки – це коза, адже вважалося, що де коза ходить, там жито й родить», - резюмувала Лада Лузіна.

Популярні новини зараз
Українців зобов'яжуть сплатити податки за квартири минулих десятиліть Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф
Показати ще

Раніше Знай.ua писав, що погода 8 січня зглянулася над українцями після Різдва.

Також Знай повідомляв, що необхідно робити в свята протягом усього січня. Це принесе у ваше життя благополуччя.