Викиди при виробництві харчових продуктів в рази вище викидів при виробництві сталі. Про це пише ГМК центр з посиланням на Німецький інститут Ifeo (Institute for Energy and Environmental Research Heidelberg).
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяТак, вуглецевий слід великої кількості харчових продуктів в Німеччині значно вище, ніж у сталі. Наприклад, середні питомі викиди при виробництві сталі конвертерним способом в ЄС становлять 1,95 т, що практично відповідає показнику такого продукту, як мед, або в два рази менше, ніж у молочного шоколаду, повідомляє РБК-Україна.
Це умовне порівняння, так як високий вуглецевий слід харчових продуктів частково обумовлений викидами інших галузей – енергетики, хімічної галузі. Однак важливо розуміти, що для досягнення вуглецевої нейтральності сільському господарству і харчовій галузі доведеться пройти серйозну трансформацію. Це товари щоденного попиту. Тому декарбонізація даних галузей торкнеться кожного споживача, кожної людини. Всі ми відчує це перш за все у вигляді зростання цін, так як застосування нових технологій спричинить за собою зростання собівартості їх виробництва.
Якщо Сільське господарство і харчова промисловість виявляться неготовими до наслідків декарбонізації, то ці галузі можуть втратити своїх ринків збуту в результаті розширення дії СВАМ.
Нагадаємо, вже до кінця червня цього року Європейська комісія повинна зробити офіційну пропозицію щодо впровадження Carbon Вorder Аdjustment Месһапіѕм (СВАМ). Прикордонне вуглецеве регулювання безпосередньо пов'язане із зеленою політикою Європейського Союзу. Даний механізм розглядається ЄС не тільки як інструмент зниження викидів СО2, але і як податок, який змусить виробників імпортної продукції платити таку ж ціну за викиди СО2, яку платять європейські виробники.
Ввести в дію CBAM планується не пізніше 2023 року. Українські промисловці вважають, що прикордонне вуглецеве регулювання стане способом дискримінації виробників тих країн, які не мають достатніх фінансових можливостей швидко модернізувати існуючі або створити нові виробництва для радикального зниження викидів СО2.