Оскільки в Україні здійснюється фінансова криза в зеленій енергетиці і дискримінація компанії ДТЕК, що не дає впевненості в стабільному інвестиційному кліматі.

Про це йдеться в огляді британського агентства REDD.

"Кілька європейських ЕКА (експортно-кредитних агентств – Ред.) і кредиторів, які раніше працювали в Україні, тимчасово закрили свої нові ліміти на країну через збільшені країнових і регуляторних ризиків, звернувши свою увагу на більш стабільні ринки, такі як Польща і Румунія»,-йдеться в аналітичному матеріалі.

Аналітики відзначають, що оскільки європейські інвестори і кредитори йдуть з українського ринку відновлюваних джерел енергії, виникають побоювання з приводу середньострокових і довгострокових перспектив зовнішнього проектного фінансування, яке використовувалося для фінансування зростання галузі.

В огляді вказується, що німецька ECA Euler Hermes і датська EKF, поряд з постачальниками турбін Vestas і General Electric, були одними з найактивніших міжнародних партнерів українських виробників ВДЕ.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Агентство також повідомляє, що кредитори послабили інтерес до України після кількох подій минулого року, які вплинули на їх сприйняття ризику в Україні і, зокрема, і через ситуацію з компанією ДТЕК ВДЕ.

Відзначається, що мова йде про несплату в листопаді історичного державного боргу держпідприємством "гарантований покупець" компанії ДТЕК у розмірі 110 млн доларів США за вироблену екологічно чисту енергію..

"Той факт, що ДТЕК ВДЕ все ще чекає компенсації від держави за енергію, вироблену в 2020 році і частково в 2021 році, як підтвердив на цьому тижні її представник, є найгучнішим свідченням того, що побоювання кредиторів цілком можуть бути виправдані», - підкреслюють в REDD.

Як повідомлялося, в грудні 2021 року англійські адвокати фірми BCL Solicitors повідомили гарантованому покупцеві, Кабінету Міністрів України, офісу президента України та Міністерству енергетики України про ініціювання приватного кримінального розслідування на території Великобританії.

Юристи звертають увагу на те, що гарантований покупець не виконав вимоги попередніх листів – не погасив заборгованість перед ДТЕК ВДЕ і не дав жодних пояснень своїм діям.

На думку англійських юристів, причетними посадовими особами був здійснений ряд дій, які не мають ознак злочинів з англійського права. Зокрема, кошти, які гарантований покупець повинен перевести на користь ДТЕК ВДЕ, але безпідставно утримує на своєму рахунку, набули ознак майна, придбаного злочинним шляхом.