Українська влада атакує найбільші українські підприємства, неправомірно нараховуючи їм величезні податкові борги. Через це з України тікають інвестори, а вже заплановані мільярдні інвестиції скасовуються. У підсумку податкове свавілля може призвести до того, що в країні не залишається легально працюючих підприємств. Про це йдеться в статті на сайті Обозреватель.
Як пише видання, компанія "ArcelorMittal Кривий Ріг«, якому через вкрай спірні фіскальні претензії на 2,2 млрд грн заарештували рахунки, чому виникла проблема з видачею зарплати робітникам, звернувся в агентство UkraineInvest, до так званої інвестняни, зі скаргою на» невиправдану ворожість влади до міжнародної компанії", яка вже інвестувала в українську економіку $10 млрд.
"Якого ефекту влада хоче домогтися такими заходами? Підвищення податкової дисципліни великого бізнесу? Збільшення інвестицій? Приходу нових інвесторів з масштабними проектами? Якщо цього, то хотіли, як краще, а вийшло, як завжди. За "ArcelorMittal Кривий Ріг" вже зараз втрачено близько 10 млрд грн інвестицій, які компанія скасувала», - вказує видання.
За даними журналістів, інвесторів, охочих працювати в Україні, враховуючи верховенство не права, а адміністративних інституцій, залишилося небагато. Відтік прямих іноземних інвестицій (ПІІ) в 2020 рік склав $870 млн., і за 11 місяців 2021-го ситуація — аналогічна. Нових інвесторів майже немає. Великі іноземні інвестиції в 2021 році, про які говорив прем'єр – це не нові проекти, а реінвестовані доходи.
"Інвестицій немає. Іноземні інвестори просто не виводять раніше зроблені вкладення. Але це лише поки: кейси "Нової Пошти", "синяво" і "ArcelorMittal Кривий Ріг", за словами інвестиційних аналітиків, стануть причиною для чергової втечі іноземних інвесторів з України. Мало того, що війна на порозі, так тут ще й кошмарять великих легальних інвесторів...» - резюмує видання.
Нагадаємо, 4 січня офіс генерального прокурора заарештував банківські рахунки "АрселорМіттал Кривий Ріг". У компанії висловили обурення цим рішенням, і подали зустрічний позов. Пізніше рахунки компанії були розблоковані, але лише частково.
У свою чергу, економіст Олексій Плотніков зазначив, що блокування роботи підприємства призведе до того, що в Україну не прийде жоден іноземний інвестор, а українські інвестори будуть намагатися вивести звідси свій бізнес. А економіст Борис Кушнірук назвав цю ситуацію доказом божевільного корупційного тиску на чесний бізнес з боку влади.