Оскільки неринкове регулювання призведе до скорочення видобутку газу в Україні і як наслідок до збільшення залежності від його імпорту.

Про це йдеться у листах ФРПЕК до прем'єр-міністра Деніса Шмигаля.

"Ручне регулювання ринку матиме вкрай негативний наслідок на інвестиційний клімат України, в результаті чого з великою ймовірністю почнеться скорочення обсягів видобутку газу, що призведе до збільшення його імпорту», - йдеться в листі Федерації.

ФРТЕК підкреслює, що законопроектами №6426 і №6426-1 передбачається повна зміна правил ринку природного газу, у бік його закриття від міжнародних ринків і повного припинення конкуренції на внутрішньому ринку.

Зокрема, законопроектом № 6426 передбачається заборона на експортні операції на ринку газу, що фактично знищить можливість арбітражу між українським та європейськими ринками.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Федерація зазначає, що законопроект №6426-1, у свою чергу, створить неузгодженості між чинними законами, які регулюють ринок газу і призведе до його ручного регулювання, що в свою чергу спотворить конкуренцію і порушить принципи Закону «Про ринок природного газу».

"Федерація роботодавців ПЕК України звертається до народних депутатів-членів комітету з пропозицією суттєво доопрацювати вищезазначені законодавчі ініціативи, для стабільності функціонування газового ринку та збереження інвестиційної привабливості України», - підсумували у ФРПЕКУ.

Нагадаємо, 30 грудня Кабмін прийняв постанову, якою зобов'язав приватні компанії в Україні продавати до 20% свого газу за пільговою ціною агрохолдингам і компаніям-виробникам хлібопродуктів, молочної продукції та іншого.

Пізніше Мінагрополітики оприлюднило перелік компаній, які мають право на пільговий газ. У список з 6000 компаній увійшли найбільші агрохолдинги країни.

Асоціація газовидобувних компаній заявила, що рішення уряд Про часткову експропріацію газу призведе до падіння видобутку на 1 млрд м3, а європейські трейдери відреагували на ініціативу реекспортом газу назад в Європу.