Фінансування оборонної галузі має стати ключовим пріоритетом на цей рік, зазначив він, про що повідомляє сайт «УДАРу».

«Загроза широкомасштабного російського військового наступу на Україну вимагає консолідації зусиль в обороні нашої країни. Безпрецедентна підтримка наших західних партнерів має доповнюватися зусиллями української влади у мобілізації внутрішніх ресурсів для посилення нашого оборонного потенціалу. Пріоритетом у бюджеті на цей рік має стати оборона країни. Звертаємося до Президента, Кабінету Міністрів та Верховної Ради України з вимогою переглянути держбюджет 2022 та вже з лютого збільшити видатки на оборону та на підвищення зарплат», – заявив Палатний.

Зокрема, він вважає неприпустимим, що зарплати військовослужбовцям востаннє збільшувалися ще на початку 2019-го, а наступне підвищення, за указом президента Зеленського, заплановане лише на 2023 рік. Крім того, з 2020 року до 20 разів зменшили розмір матеріальної допомоги військовослужбовцям для вирішення соціально-побутових питань. Раніше ці виплати дорівнювали місячному грошовому забезпеченню (від 10 500 грн), а зараз – лише окладу за звання (530-1500 грн), каже він.

«Збройні Сили України стають все менше конкурентоспроможними на ринку праці. Грошове забезпечення солдата, яке на початку 2016 року відповідало 160% середньої зарплати, на сьогодні становить лише 73%. У країні, яка воює, неприпустимо заморожувати зарплати військовим. Держава має дбати про своїх захисників», – зазначив Палатний.

Також керівник виконкому «УДАРу» підкреслив, що останніми роками спостерігається стагнація в питанні переозброєння армії. Державне оборонне замовлення хронічно не виконується. В бюджеті на цей рік на безпеку та оборону закладено рекордно велику суму – 320 млрд грн, або 6% ВВП. Але безпосередньо на оборону виділено лише 133 млрд.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма
Показати ще

«Від фінансування потреб оборони залежить не лише наша здатність захистити кордони та українців, а й можливість запобігти широкомасштабному наступу російського агресора. Ворог має розуміти, що ціна наступу для них буде високою», – зазначив Артур Палатний.