У президентської ініціативи "економічний паспорт", яка передбачає відрахування коштів з бюджету до Фонду майбутніх поколінь, багато противників. Критика має підстави, адже ця програма вимагатиме колосальних витрат, які створять у держбюджеті величезну дірку. Про це йдеться в матеріалі на сайті Мінфін.

"Одна з головних претензій-свідоме формування нової діри в бюджеті. Наразі левова частка ренти на користування надрами спрямовується на фінансування видатків загального фонду скарбниці. Відповідно, вилучення цих коштів означатиме додатковий дефіцит бюджету", - пояснює видання.

За попередніми оцінками, бюджетні витрати у формі внесків до Фонду можуть в 2030 р.скласти близько 1% ВВП на рік. Це приблизно одна десята витрат Пенсійного фонду, або третина витрат на оборону сьогодні. І це-величезні гроші.

"Витрати на Фонд будуть просто колосальними. За розрахунками Ольги Полуніної, менеджер DiXi Group з питань сталого розвитку, через 18 років державі потрібно буде щорічно резервувати від 149,64 до 257,34 млрд грн (з урахуванням тенденції спаду народжуваності в наступні роки сума може зменшуватися)», - пишуть автори матеріалу.

Нагадаємо, президент зареєстрував у ВР проект про "економічний паспорт" на початку грудня минулого року. Повернувшись на роботу після новорічних свят, депутати спробували включити ці проекти до порядку, але ініціатива провалилася: не вистачило голосів.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Раніше народний депутат, член Податкового комітету ВР Ніна Южаніна заявила, що «економічний паспорт» - це чистий популізм і передвиборча ініціатива президента, розплачуватися за який доведеться багатьом поколінням. У свою чергу економіст Борис Кушнірук заявив, що введення цієї програми в умовах дефіциту держбюджету призведе до нарощування держборгу і кризи в економіці України.