Тиск податкових і силових органів на легальний бізнес, зокрема блокування рахунків підприємства «Арселор Міталл Кривий Ріг», а також багатомільйонні штрафи, накладені на компанії «Нова Пошта» і «Синево», відлякують від України потенційних іноземних інвесторів. Про це йдеться в матеріалі, опублікованому на сайті «Обозреватель».

"Ключові причини низького бажання інвестувати в Україну відображені в опитуванні, проведеному в листопаді 2020 року Європейською Бізнес-Асоціацією. У звіті зазначалося: 48% іноземних інвесторів вважають, що інвестпривабливість України знижується. У третьому кварталі 2021 року українські та іноземні компанії направили до Ради бізнес-омбудсмена 98 скарг на правоохоронців: найбільшу кількість за останні сім років», - вказує видання.

Як повідомив виконавчий директор UkraineInvest Сергій Цівкач, з серпня минулого року, коли почали приймати заявки, від інвесторів прийшло попередніх запитів на суму понад $2 млрд.

«17 запитів було від українських інвесторів, а іноземні не поспішають. Та й це тільки заявки, а не гроші. Реальних контрактів поки немає", - вказують журналісти.

В таких умовах влада повинна вкладати зусилля в поліпшення інвестиційної привабливості нашої країни, забезпечувати бізнес комфортними умовами для роботи і пільгами.

Популярні новини зараз
Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку Нові тарифи на воду та каналізацію: за кожен кубометр – 86 гривень
Показати ще

«Але, всупереч здоровому глузду, непомірний і безцеремонний тиск на легальний бізнес зростає. І все це відбувається на тлі реальних проблем: схеми на митниці, махінації в податковій службі, "зарплати в конвертах", тіньова оренда сільгоспземель, підпільне виробництво і торгівля "сірими" нафтопродуктами, податкові скрутки і т.д», - перераховує видання.

Як відомо, на початку року офіс генерального прокурора заарештував банківські рахунки підприємства "АрселорМіттал Кривий Ріг". У компанії обурилися цим рішенням, і подали зустрічний позов. Пізніше рахунки компанії були розблоковані, але лише частково.

Раніше економіст Олексій Плотніков зазначив, що блокування роботи підприємства призведе до того, що в Україну не прийде жоден іноземний інвестор, а українські інвестори будуть намагатися вивести звідси свій бізнес. А інвестаналітик Сергій Фурса назвав тиск на компанію "ганебною історією", про яку говоритимуть навіть у Давосі.