Про це йдеться в листі Українського Національного комітету Міжнародної Торгової Палати (ICC Ukraine) до голови Комітету Верховної Ради з енергетики Андрія Геруса.

"Норми законопроектів суперечать базовим принципам Конституції України в частині порушення свободи підприємницької діяльності шляхом примусової експропріації приватної власності та створюють ризики постійного ручного управління реформованим ринком природного газу. Введення таких жорстких обмежень знищить інвестиційну привабливість сектора природного газу України і закриє його для іноземних інвестицій», - йдеться в ньому.

Зазначається, що норми законопроекту №6426 передбачають заборону експорту газу з України та виключення положень про обов'язкову участь Секретаріату Енергетичного Співтовариства у законотворчій діяльності щодо ринку газу в Україні. Експерти ICC вважають, що ці норми законопроекту призведуть до скорочення видобутку газу в Україні, збільшення залежності від його імпорту та незворотних змін міжнародно-правових зобов'язань України.

Законопроектом № 6426-1 пропонується законодавчо закріпити статус нового державного органу – Кризового комітету, який зможе регулювати ціну на газ, примушувати приватні компанії продавати газ на біржі, а також приймати стратегічні рішення, які будуть істотно впливати на енергетичну галузь. При цьому в ICC підкреслили, що законопроектом не визначено, як буде формуватися цей кризовий комітет, хто буде в його складі і яку відповідальність нестимуть його учасники за прийняття стратегічних рішень.

Нагадаємо, 30 грудня Кабмін прийняв постанову, якою зобов'язав приватні компанії в Україні продавати до 20% свого газу за пільговою ціною агрохолдингам і компаніям-виробникам хлібопродуктів, молочної продукції та іншого.

Популярні новини зараз
Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

Пізніше Мінагрополітики оприлюднило перелік компаній, які мають право на пільговий газ. У список з 6000 компаній увійшли найбільші агрохолдинги країни.

Асоціація газовидобувних компаній заявила, що рішення уряд Про часткову експропріацію газу призведе до падіння видобутку на 1 млрд м3, а європейські трейдери відреагували на ініціативу реекспортом газу назад в Європу.