А також робить його непривабливим для міжнародних інвестицій і в цілому негативно впливає на інвестиційний клімат України.

Про це йдеться у висновках Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) на підставі аналізу законодавчих ініціатив про так звану «участь держави в регулюванні ринку газу» №6426 і №6426-1.

«Передбачені проектами норми істотно змінять правила функціонування сектора, негативно позначаться на конкуренції на цьому ринку, а також фактично скасують позитивні зміни проведеної реформи ринку природного газу. Як наслідок, даний сектор буде непривабливий для міжнародних інвестицій, від чого постраждає і інвестиційна привабливість України в цілому", - йдеться в ньому.

В ЄБА підкреслили, що такі дії будуть критично сприйматися серед іноземних партнерів і не сприятимуть інтеграції з ринками природного газу держав-сторін Енергетичного Співтовариства.

Крім того, відповідно до Угоди про асоціацію України з ЄС, перед прийняттям цих законопроектів уряд повинен був провести консультації з Європейською Комісією щодо відповідності їх правилам і нормам ЄС.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

Нагадаємо, 30 грудня Кабмін прийняв постанову, якою зобов'язав приватні компанії в Україні продавати до 20% свого газу за пільговою ціною агрохолдингам і компаніям-виробникам хлібопродуктів, молочної продукції та іншого.

Пізніше Мінагрополітики оприлюднило перелік компаній, які мають право на пільговий газ. У список з 6000 компаній увійшли найбільші агрохолдинги країни.

Асоціація газовидобувних компаній заявила, що рішення уряд Про часткову експропріацію газу призведе до падіння видобутку на 1 млрд м3, а європейські трейдери відреагували на ініціативу реекспортом газу назад в Європу.