Українці оприлюднили петицію, якою вимагають від президента Володимира Зеленського підписати єдиний у своєму роді закон про відповідальність за військові злочини і злочини проти людяності в ОРДЛО. На сьогодні підписання цього Закону Зеленський блокує вже близько півроку, і до моменту його прийняття ні про яке правосуддя за міжнародними стандартами в Україні не може йти мови.

Чому так важливий факт підписання цієї петиції? Та тому що на восьмому році збройного конфлікту на Донбасі українська влада досі повноцінно не співпрацює з Міжнародним кримінальним судом і не ратифікувала його Римський статут. А така політика "непідписання" може свідчити тільки про одне: влада не хоче, щоб деякі злочини в ОРДЛО були розкриті: по всій видимості, зважаючи на можливу причетність української сторони до них.

У самому тексті петиції зазначено, що парламент прийняв закон "про військові злочини" ще в травні 2021 року. Згідно з Конституцією, Зеленський зобов'язаний був підписати його протягом 15 днів після підписання спікером парламенту, прийняти до виконання, далі – оприлюднити або повернути зі своїми правками. Потрапив закон на підпис Зеленському ще 7 червня 2021 року, але досі залишається непідписаним. Відтак, Зеленський вперто ігнорує свої обов'язки, покладені на нього Конституцією.

То чому ж президент за власною ініціативою ігнорує запровадження закону, який передбачає принцип універсальної юрисдикції щодо злочинів агресії, геноциду, злочинів проти людяності та військових злочинів? Очевидно, зволікання з прийняттям закону "про військові злочини" можна пов'язати з побоюваннями, що він буде застосований до українських військових і бійців добровольчих батальйонів.

Хочеться вірити, що в найближчому майбутньому у Зеленського все-таки вистачить політичної волі на підписання цього Закону. Адже ще якихось пару років тому він йшов на вибори як "президент світу", а не геноциду жителів ОРДЛО.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Володимир Шамін