Про це в ефірі телеканалу «Україна-24» заявив депутат від Партії «Голос» Ярослав Железняк.

"Зараз українська енергосистема має надлишок потужності і, незважаючи на це, імпорт з Білорусі триває. Через таку штучну ситуацію ряд електростанцій вимушено пішов у простій. А в компанії "Донбасенерго» заявили: вже навесні доведеться зупинити роботу", - сказав він.

Железняк підкреслив, що президент Білорусі Олександр Лукашенко і президент Росії Володимир Путін використовують енергетичну залежність України в своїх інтересах, щоб мати можливість в будь-який момент перекрити Україні постачання електрики.

Також він додав, що найближчим часом в рамках випробувань перед синхронізацією енергосистеми України з європейською системою ENTSO-E, Українська енергосистема буде тимчасово відключена від систем Росії та Білорусі для роботи в ізольованому режимі.

"І я дуже сильно турбуюся, як просто громадянин, політик, що саме в цей час буде завдано нашій державі якийсь удар, який може призвести до великої енергетичної кризи»,-підсумував Железняк.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Нагадаємо, що раніше депутат Людмила Буймістер заявляла, що імпорт електроенергії з Білорусі призводить до зупинки українських електростанцій.

За її словами, імпорт проводиться через арабську фірму-посередника. І тільки в січні імпорт білоруської електроенергії через арабського посередника завдав збитків енергосистемі України на 1,3 млрд гривень (близько 46 млн доларів).