Адже такі дії держави лише продовжують погіршувати економічну ситуацію та інвестиційну привабливість країни. Про це йдеться у заяві, опублікованій на офіційному сайті ФРУ.

Як сказано у заяві, провідні країни світу роблять усе можливе, щоб допомогти бізнесу пройти кризу, викликану коронавірусом, з якнайменшими втратами. І ФРУ, як представники вітчизняного бізнесу, наполягають на тому, що у кризові періоди необхідно максимально спрощувати роботу компаній та мінімізувати втручання держави у їх діяльність. Однак влада, навпаки, чинить бізнесу максимум перешкод.

«ФРУ підтримувала створення БЕБ як єдиного правоохоронного органу с аналітичною складовою з комплексної протидії економічним та фінансовим злочинам. І нам здається дуже дивною ситуація, коли в останні півроку, у розпал економічної кризи, ми бачимо гігантські штрафи, донарахування податків заднім числом, зростаючу кількість перевірок різними держорганами, обшуки силовиків – перелік можна продовжувати і продовжувати», - підкреслили у ФРУ.

У ФРУ нагадали про історії компаній Нова пошта, Синєво, Сільпо і Арселор Мітал, які зіткнулися з податковим тиском. Останнім прецедентом стали обшуки на гірничо-збагачувальних підприємствах групи «Метінвест» у Кривому Розі.

«Представники правоохоронних органів проводили слідчі дії, що стосуються податкових порушень, які нібито мають місце. Компанія заявила про безпрецедентний необґрунтований тиск на бізнес групи з боку силових структур та про те, що обшуки були вчинені із суттєвими порушеннями законодавства. Зокрема, їх було проведено на підставі «дефектної» ухвали суду, в якій не було зазначено терміну його дії, що прямо суперечить нормам Кримінально-процесуального кодексу України», - наголосили у ФРУ.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

При цьому повідомлення про факти заниження податкових зобов'язань підприємствами Групи Метінвест, які нібито мали місце, не відповідають дійсності, вказують у ФРУ.

«Податкові органи не підтверджують наявність будь-якого податкового боргу у Групи і, більш того, офіційно надали інформацію про його відсутність. Компанії також не було надано інформації про підстави для твердження, що існує певна недоплата податків у сумі 18 млрд грн. Проте тільки у 2021 році Група переказала до бюджетів усіх рівнів в Україні 52,7 млрд грн податків та зборів, що у 2,4 рази більше, ніж у 2020 році», - підкреслили у ФРУ.

Наостанок у Федерації висловили переконання, що якщо фіскали мають питання до платників податків, їх завжди можна вирішити у цивілізованій формі замість того, щоб відлякувати від України інвесторів непередбачуваними діями державних органів.

Нагадаємо: на початку року прокуратура заблокувала рахунки самого потужного підприємства України з іноземними інвестиціями – «Арселор Міталл Кривий Ріг», за вимогою податкової служби. У компанії звернулися до суду, який ухвалив рішення на її користь.

Проте вже через місяць представники СБУ, БЕБ та Офісу генпрокурора провели обшуки на гірничо-збагачувальних підприємствах групи Метінвест у Кривому Розі, за тими ж вимогами податкової служби. У ході обшуків вилучили комп'ютерну техніку, через що частково була зупинена господарська діяльність підприємств.

Нардеп Кіра Рудик, коментуючи ситуацію, заявила, що влада у часи економічної кризи та воєнної загрози має підтримувати платників податків, а не заважати їм працювати. А нардеп Ярослав Железняк заявив, що влада перетворила БЕБ та ДБР у інструменти тиску на бізнес.