Про це йдеться в повідомленні Асоціації газовидобувних компаній України.

"Подібні згубні ініціативи ставлять під загрозу енергетичну безпеку країни і наслідком прийняття законопроекту буде стрімке падіння обсягів видобутку газу в Україні, збільшення залежності від імпорту енергетичних ресурсів, у тому числі з країни-агресора Росії», - йдеться в ньому.

АГКУ зазначає, що такі дії влади можуть призвести до повної втрати Україною власної газодобувної галузі, а також створюють загрозу національним інтересам країни.

Асоціація підкреслила, що європейські країни, які залежать від імпорту газу, навпаки встановлюють низькі рентні ставки, для підтримки власного видобутку

"Без сумніву, чергове збільшення податкового навантаження на газовидобувні підприємства в 2022 році повторить сценарій восьмирічної давності. Нагадаємо, що влітку 2014 року українська влада більш ніж в 2 рази підвищила рентні ставки за видобуток газу і продовжила їх на весь 2015 рік. Таке значне податкове навантаження змусило більшість компаній повністю зупинити інвестиційну діяльність", - нагадали в АГКУ.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

Відзначається, що в 2015 році були закриті проекти на суму в 400 млн доларів, що унеможливило буріння 90% свердловин, які компанії планували пробурити.

АГКУ підкреслила, що в 2015 році, в порівнянні з 2014, приватні газовидобувачі скоротили інвестиції в сектор на 80%, а частина компаній скоротила видобуток газу майже на 50%.

"Кратне збільшення ренти завдасть катастрофічного удару по інвестиційній привабливості сектора і стане негативним сигналом для іноземних інвесторів", - зазначили в АГКУ.

Асоціація закликає Верховну Раду не підтримувати законопроект №7038, а також звернулася до президента Володимира Зеленського та Кабінету Міністрів з проханням терміново вжити заходів, щоб уникнути зупинки інвестицій у газовидобувну галузь.

Нагадаємо, 9 лютого в Раді зареєстрували законопроект, яким пропонується збільшити ренту на видобуток газу до 69%.