Він передбачає зниження ПДВ на продукти харчування до 0% та на послуги ЖКГ — до 7%. Про це написав на своїй сторінці у фейсбуці економічний експерт Данило Монін.

«Боротися з інфляцією можна в різний спосіб. Наприклад, через збільшення облікової ставки НБУ. Але, як показує практика, цей захід не дуже ефективний і зазвичай гальмує розвиток нашої економіки, яка й так особливо не зростає. Можна тероризувати всіх продавців, вимагаючи дотримуватися під час продажу націнки 10% із величезними адмінвитратами та корупційними ризиками. Можна діяти точково, намагаючись допомогти конкретним виробникам через адресні дотації, але не факт, що ціна впаде в роздрібній торгівлі. А можна просто тимчасово знизити ставку ПДВ, як це зробила Польща та як планують зробити у всьому Євросоюзі! Я дуже радий, що партія «За майбутнє» зареєструвала законопроєкт № 7023, суть його ви бачите на картинці, який пропонує впливати на інфляцію під час продажу споживачам 2 суттєвих позицій для малозабезпечених громадян — продуктів харчування за ставкою ПДВ 0% та комунальних послуг (газ, електроенергія, вода, тепло) за ставкою 7%. Вважаю, що працюють прості та ефективні рішення. Законопроєкт № 7023 якраз такий! Пропоную народним депутатам винести його на голосування до Верховної Ради!» — написав економіст.

Як повідомлялося раніше, депутатська група «Партія «За майбутнє» зареєструвала у Верховній Раді законопроєкт № 7023.

Документом передбачається, що ставку ПДВ у 0% буде тимчасово встановлено на операції з постачання продуктів харчування, вироблених на території України (крім тих продуктів, які звільнені від оподаткування). Ставка ПДВ у 7% — на послуги з постачання та розподілу природного газу (крім зрідженого), постачання та розподіл електроенергії, теплової енергії, гарячої води, централізованого водопостачання та водовідведення. Як зазначають автори, ухвалення законопроєкту приведе українське законодавство у відповідність до європейського, оскільки в ЄС планується встановити нульовий ПДВ на продукти з 1 липня. Крім того, економічний ефект від законопроєкту частково нівелює ціновий удар, викликаний здорожчанням газу та енергоносіїв, оскільки вони істотно впливають на собівартість продукції, а значить, і на ціни в магазинах.