Податкові перевірки бізнесу під час карантину заборонені українським законодавством. Тому тиск, який зараз чинять фіскальні служби на українский бізнес, є незаконними. Про це заявив народний депутат, перший заступник голови Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк.

«У березні 2020 року була внесена моя правка до ковідних законів про те, що під час пандемії, коли триває карантин, а він зараз триває, будь-які перевірки заборонені», - наголосив він у ефірі телеканалу «Україна 24».

За його словами, через рік Кабмін прийняв рішення про дозвіл деяким органам, у тому числі податковій і БЕБ, здійснювати перевірки. Проте це рішення було незаконне, і воно скасоване судом.

«Згідно з законодавством України, цей указ Кабінету міністрів не є законним і не є дійсним. Проводити будь-які перевірки зараз неможливо. І те, що робить влада – це чергове порушення і закону, і, чесно кажучи, нехтування банальним розумінням, що бізнес зараз виживає і точно не треба на них наганяти тих чиновників, які рік були голодні і не могли отримувати хабарі за те, що перевірки не могли проводити, а потім їх Кабмін відпустив на підприємців», - наголосив нардеп.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

За даними Железняка, кількість скарг на перевірки зростає, проте звинувачення підприємств у несплаті податків навіть не доходять до суду: так, із 910 проваджень, відкритих по цій статті, до суду дійшло лише 10, і лише 1 отримало схвальний вирок суду.

«Бюро економічної безпеки, яка мала бути новим органом, стала просто дублем податкової міліції. Приходять податківці, приходять інші правоохоронні органи, тиснуть, заводять справу начебто за ухилення від сплати податків або щось ще таке... А потім, пробачте, вимагають хабар для того, щоб цю справу навіть не передавати до суду. Ось так «ефективно» (в лапках) воно працює», - резюмував народний депутат.

Раніше народний депутат Єгор Соболєв заявив, що влада, тиснучи на український бізнес податковими перевірками, знищує робочі місця в Україні. А екс-генпрокурор Святослав Піскун констатував, що влаштовувати «маски-шоу» на підприємствах у часи, коли всю інформацію можна знайти у комп’ютері за пару хвилин – це абсурд.

Як відомо, у січні податкова служба нарахувала компанії «АрселорМітал Кривий Ріг» начебто податковий борг у розмірі 2,2 млрд грн, а прокуратура заморозила рахунки підприємства – попри те, що компанія заперечила цей борг у суді та виграла процес.

Пізніше, з тими ж звинуваченнями, податківці у супроводі СБУ та БЕБ влаштували силові обшуки на ГЗК компанії «Метінвест»: було вилучено техніку та документацію, через що діяльність підприємств було призупинено