Про це йдеться у Меморандумі про взаєморозуміння та спільну роботу, який під час круглого столу у Торгово-промисловій палаті України підписали представники 26 асоціацій агропродовольчої галузі.

Документ спрямований на приведення умов співпраці між постачальниками продуктів харчування та вітчизняним рітейлом до міжнародних стандартів. Так, підписанти наполягають на ухваленні законопроєкту, норми якого базуються на Директиві ЄС 2019/633 про недобросовісні торгові практики між суб'єктами господарювання у ланцюгу поставок сільськогосподарської продукції та харчових продуктів.

«Зловживання превалюючою ринковою силою торговими мережами призводить до застосування недобросовісних та несправедливих практик, які суперечать звичаям ділового обороту, ставлять національних виробників сільськогосподарської та харчової продукції в невигідне становище та веде до занепаду галузі виробництва продуктів харчування в Україні на користь збільшення імпорту», - йдеться у тексті меморандуму.

Президент Торгово-промислової палати Геннадій Чижиков зазначив, що зібрання 26 лідерів агропромислового ринку для узгодження кроків з підтримки законопроекту - це справжнє свято єдності бізнесу! Підприємці об’єднуються не тільки заради своїх інтересів, а й заради справедливості! “ТПП стала майданчиком консолідації підприємців навколо балансування теми сфери торговельної діяльності харчовими продуктами. Дякуємо бізнесу за довіру!” - зазначив Геннадій.

Під час обговорення документу Голова комітету підприємців агропромислового комплексу при Торгово-промисловій палаті Олег Юхновський підкреслив, що запропонований законопроєкт став результатом роботи кваліфікованих фахівців у своїй галузі. «Це безпрецедентна подія, мабуть, вперше в історії України, коли сільськогосподарський харчовий сектор виходить зі спільною ініціативою. І тепер ми маємо всі можливості цивілізовано врегулювати і внормувати взаємовідносини між харчовою промисловістю і рітейлом. Далі буде складна робота з депутатами, з Комітетами, але перший крок зроблено», - заявив пан Юхновський.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Президент Асоціації виробників України Олександр Громико також наголосив, що підписанти Меморандуму діють в інтересах усієї галузі і держави та висловив сподівання, що це важливий перший крок, який з ринку харчової продукції потім імплементується на інші ринки.

«За цими людьми стоять сотні підприємців, які бажають, щоб правила гри були справді конкурентними. І це дуже добре, що бізнес об’єднується не для захисту власних інтересів, а для розвитку всієї економіки», - зазначив Олександр Громико.

Денис Парамонов, власник SMK Group зазначив, що нормальним відносинам між рітейлом та виробниками часто заважає відсутність формалізації та чітких правил. Це два великих суб’єкти – рітейл і виробники, і їх треба не зіштовхувати лобами, а привести їхні відносини до цивілізованого формату. І для цього потрібне європейське законодавство», - вважає пан Парамонов.

За словами координатора експертних груп Економічної експертної платформи Олега Гетмана, робота над законопроєктом була не такою простою і швидкою, як очікувалося, але результат того вартий.

Генеральний директор «Укрвинпрому» Володимир Кучеренко нагадав, що наступне завдання підписантів Меморандуму – усіляко сприяти подальшому просуванню розробленого законопроєкту.

«Якщо ми публічно будемо виходити із спільною позицією, підкреслювати, що в основі проєкту лежить директива Європейського союзу - то зможемо досягти результату. Якщо боротися за свій продукт, національного виробника, то ми багато що зможемо», - вважає Володимир Кучеренко.

З колегою згоден і президент Союзу виробників харчової промисловості України», директор спілки «Борошномели України» Родіон Рибчинський. На його думку, зараз підписантам меморандуму потрібно добиватися ухвалення законопроєкту.

«Те, що зараз підписали меморандум – дуже добре. Нам треба розробити дорожню карту, як ми будемо рухатися з цим законопроєктом, і сконцентрувати зусилля», - заявив Рибчинський.

За підсумками обговорення учасники підписали спільний Меморандум про співпрацю та спільне Звернення до Парламенту, а також домовились про подальші спільні дії.