Про це йдеться в статті видання Politico.

"Україна стоїть на межі можливого нападу Росії, але як і раніше залежить від Москви щодо важливого імпорту вугілля, дизельного палива і-побічно — природного газу. Зусилля України з подолання цієї залежності були підірвані відмовою від політики в галузі відновлюваних джерел енергії, яка обурила інвесторів, заплутала уряд судовими позовами і спонукала деякі компанії призупинити проекти по сонячній і вітровій енергії", - йдеться в статті.

До 2020 року в Україні спостерігався сплеск розвитку відновлюваних джерел енергії. У 2019 році нові потужності ВДЕ збільшилися на 4670 МВт. Рік по тому ця цифра впала до 1570 МВт, а в 2021 році ця цифра була лише трохи вище 700 МВт, відзначає видання.

"Зараз компанії закривають або переміщують вітряні і сонячні проекти, а зростаюче занепокоєння з приводу можливого російського вторгнення ще більше погіршує інвестиційний клімат", - зазначає Politico.

Порушення українським урядом своїх зобов'язань перед інвесторами спричинило безліч позовів до міжнародних арбітражів проти України, в першу чергу від бельгійських і литовських компаній, йдеться в статті.

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

Станом на 15 лютого загальний борг Державної компанії «ГарПок» перед інвесторами у ВДЕ за вироблену в 2021 році електроенергію становив 8,7 млрд грн.