Таку думку висловив народний депутат Дмитро Шпенов, пише Мінпром.

"Єдина Європа давно створила незалежних регуляторів, які регулюють тарифи на транспорті. Успішний досвід ЄС може виявитися цінним для України, адже в нашій економіці досі збереглися такі транспортні монополісти, як» Укрзалізниця«, Адміністрація морських торгових портів,» Дельта-Лоцман «і»Украерорух". Всі вони безпідставно підвищують тарифи, змушуючи бізнес нести додаткові витрати», - підкреслив нардеп.

Передбачалося, що влада і бізнес сядуть за стіл переговорів і спільно розроблять відповідний законопроект, нагадав Шпенов. Однак влада вирішила піти іншим шляхом, і зареєструвала законопроект № 6514, яким НКРТ підпорядковується президенту. А це-порушення Конституції, адже уряд намагається наділити главу держави не властивими йому повноваженнями.

"Таким чином влада демонструє, що не збирається боротися з монополіями на транспорті, а просто хоче підпорядкувати їх собі - щоб Офіс президента вирішував, якими будуть тарифи на ж/д перевезення або перевалку вантажів у портах. Навіщо це потрібно владі? Щоб отримати важіль тиску на власників бізнесу і ввести "кришування» цілих галузей економіки, в першу чергу орієнтованих на експорт – АПК і ГМК", - упевнений Шпенов.

Якщо Нацкомісію підпорядкують президенту, її рішення будуть оскаржуватися в судах, впевнений нардеп. У підсумку, замість вирішення проблеми транспортних монополій, влада отримає сотні судових розглядів і правовий колапс у транспортній галузі.

Популярні новини зараз
"Втратимо територію України аж до Дніпра": командир Президентської бригади налякав прогнозом Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

"Бізнес не буде знати, яке рішення НКРТ потрібно виконувати, а яке ні. Така ситуація загрожує збоями в роботі Національної системи логістики, а значить-збитками для компаній і державного бюджету. Проект № 6514 слід відкликати з парламенту, поки влада не наробила непоправних помилок у регулюванні транспорту», - резюмував нардеп.

Нагадаємо, проект закону "Про внесення зміни до Закону України "Про транспорт" (№6514), передбачає створення Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сфері транспорту (НКРТ) і підпорядкування її президенту України. Проти цього виступили експерти та учасники ринку. Так, за словами екс-міністра інфраструктури Володимира Омеляна, НКРТ повинна бути незалежним органом і приймати об'єктивні рішення, а не бути кишеньковим органом влади і обслуговувати її інтереси.