45 днів війни: вбивства дітей, ґвалтування жінок, знищення або пошкодження 53 культурологічних об‘єктів, серед яких 29 релігійних, 16 - історичних будівель, 4 музеї… нарешті змусили ЮНЕСКО відмінити засідання 45 сесії Комітету всесвітньої спадщини в Казані (Росія)!

Це наша перша, хоча й невеличка перемога.

Далі потрібно діяти активніше і вимагати:

- проведення в 2022 році 45 сесії Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Україні (варіанти міст: Львів, Чернівці, Київ, Чернігів, Одеса);

- на цій Сесії включення до репрезентативного списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО щонайменше 3 об‘єктів від УКРАЇНИ:

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати
Показати ще

- історичний центр Чернігова (в попередньому списку ЮНЕСКО з 1989 року;

- історичний центр і порт Одеси (в попередньому списку з 2009 року);

- Національний заповідник «Асканія-Нова» (в попередньому списку з 1989 року).

Ці об‘єкти не лише відповідають критеріям культурної або природної всесвітньої спадщини; найважливіше, що вони були й залишаються під загрозою знищення російською ордою військового злочинця путіна.

З огляду на вищезгадані причини також домагатися включення до попереднього списку ЮНЕСКО нового об‘єкту від України - Чорнобиль (зона відчудження та радіаційно-екологічний біосферний заповідник).

На прийдешній, 17 сесії Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини людства, внести до репрезентативного списку нематеріальної культури ЮНЕСКО від України - «Культура приготування українського борщу».

Довідково. Нині від України у репрезентативному списку нематеріальної спадщини людства є 4 об’єкти: Петриківський розпис, Косівська мальована кераміка, кримськотатарський орнамент «ОРНЕК» та «Козацькі пісні Дніпропетровщини»».

Вперед до перемоги на фронті світової культури!💙💛

П.С. Для інформації подаю перелік 17 об‘єктів від України, які були включені до попереднього списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.