Про це в інтерв'ю виданню "Українські новини" заявив народний депутат Олесь Довгий.

Політик зазначив, що сільгосппідприємства Кіровоградщини вже поновили роботу, проте головною проблемою експорту стала повна блокада морських маршрутів.

«До війни 80% усього аграрного експорту йшло через Одеський та Миколаївський порти. Наразі вони не працюють, і єдиною альтернативою є переналаштувати цей експорт на залізницю чи наземні маршрути через Польщу та інші європейські країни», - зазначив Олесь Довгий.

На думку депутата, якщо альтернативні логістичні ланцюжки не будуть знайдені, Україна може зіткнутися з кризою надвиробництва аграрної продукції, тому державі вже зараз треба працювати над пошуком нових маршрутів і підтримкою середніх і дрібних фермерів.

«Необхідно шукати заміну відомим логістичним портовим можливостям. Якщо не буде знайдено якісної альтернативи, ми зіткнемося з кризою надвиробництва, ємностей для зберігання врожаю та логістичних можливостей для експорту не вистачатиме. На міжнародних ринках, навпаки, ціна зашкалюватиме через дефіцит. І тут дуже важливо із законодавчої точки зору відстежити, щоб великі компанії не отримали через свій вплив монополію на експорт і не почали цим спекулювати, вбиваючи середнього та дрібного фермера. Навпаки, країна має контролювати, щоби невеликі сільськогосподарські компанії могли реалізувати свій обсяг», - заявив Олесь Довгий.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

На його думку, від ефективності дій держави щодо забезпечення логістики залежить, наскільки Україні вдасться зберегти потужність свого аграрного сектору.

«Чи буде держава, яка має в руках володіння «Укрзалізницею» та портами, ефективним регулятором у цьому випадку. Від цього залежатиме, яка частина аграрного сектору виживе», - зазначає нардеп.

Нагадаємо, Олесь Довгий є депутатом Верховної Ради України VIII, IX скликань. На позачергових парламентських виборах 2014 та 2019 років політик двічі перемагав на 102 одномандатному мажоритарному окрузі у Кіровоградській області. Округ включає 5 районів області, міста Знам'янка та Світловодськ. Сім'ї політика належить інвестиційна компанія DOVGIY Family Office (DFO), що спеціалізується на нерухомості та високотехнологічних проектах.