Також фінансова розвідка у тісній співпраці з іноземними колегами (а це 150 країн світу) протидіє обходу санкцій проти Росії, а міжнародні партнери вже виключили РФ із низки фінансових організацій.

Про це йдеться у звіті Держфінмоніторингу. Так, з початку повномасштабної війни вдалося досягти прогресу за такими напрямами:

Росію виключено з MONEYVAL

РФ 16 березня виключено із Комітету експертів Ради Європи MONEYVAL. Таким чином, РФ не може брати участь у засіданнях Ради Європи щодо протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму.

До цього, з 25 лютого, за участю Держфінмоніторингу було припинено членство Росії у MONEYVAL.

Продовжується робота над винятком РФ із FATF

FATF – найвпливовіша міжнародна міжурядова антилегалізаційна організація. Вона здійснює моніторинг методів та контрзаходів щодо відмивання коштів та фінансування тероризму. Також організація сприяє реалізації санкцій у глобальному масштабі.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Ще 27 лютого та 4 березня Держфінмоніторинг звернувся до FATF щодо виключення Росії та внесення її до чорного списку. 4 березня FATF оприлюднила заяву, в якій вказала, що дії РФ суперечать принципам організації та обов'язкам її членів. Після цього FATF почала переглядати роль РФ у роботі організації.

Держфінмоніторинг продовжив консультації з організацією. З огляду на відсутність конкретних кроків з її боку, двічі звернувся особисто до президента FATF. 3 травня президент FATF направив голові Держфінмоніторингу лист у відповідь, в якому запевнив, що організація стежить за ситуацією.

Також 21 квітня на засіданні міністрів країн-членів FATF було прийнято декларацію, в якій знову вказувалося, що вторгнення РФ в Україну порушує стандарти організації. Також FATF закликала юрисдикції враховувати ризики, що створює РФ своєю агресією проти України.

Крім того, Держфінмоніторинг звернувся до співголів Контрольної групи з міжнародного співробітництва FATF (ICRG) з приводу виключення РФ. Додаткове звернення було направлено після того, як розкрилися факти про звірства російських військових у Бучі та інших передмістях Києва.

13 квітня робоча група ICRG повідомила початок процедури розгляду питання РФ. Обговорення цього питання заплановане на 7 червня.

Держфінмоніторинг постійно комунікує з МЗС України та міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України та просить посилити комунікацію з посольствами України за кордоном. Це може прискорити процес виключення РФ із FATF.

Зокрема, прем'єр-міністру України було надано на підпис звернень до керівників урядів держав-членів FATF. Такі звернення направлені через посольства України до урядів держав-членів FATF.

У середині березня Держфінмоніторинг також звернувся до європарламентарів з проханням сприяти виключенню РФ із FATF. Була створена і петиція про включення Росії до чорного списку організації. 25 березня петицію направили до президента FATF.

При цьому Держфінмоніторинг звернувся до FATF і щодо виключення з організації Білорусі, яка активно сприяє російській агресії в Україні.

Україна співпрацює з Егмонтською групою підрозділів фінансової розвідки

Егмонтська група діє з метою покращення співпраці у сфері протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму. Також вона сприяє впровадженню національних програм у цій сфері.

28 лютого група оприлюднила публічну заяву голів підрозділів фінансової розвідки (ПФР) країн-членів щодо військової агресії РФ проти України.

У результаті підрозділ фінрозвідки РФ (Росфінмоніторинг) було відключено від захищеного веб-сайту групи. Аналогічні заходи Держфінмоніторинг просить вжити щодо Білорусі.

Наразі Росфінмоніторинг позбавлений права та можливості здійснювати обмін інформацією в рамках Егмонтської групи. Зокрема, він не може надсилати запити з питань фінансової розвідки до міжнародних та іноземних ПФР та отримувати на них відповіді.

Держфінмоніторинг України активно використовує захищені канали Егмонтської групи для обміну розвідувальною інформацією з ПФР 150 країн світу. З 24 лютого по 12 травня було направлено 460 запитів та 200 спонтанних повідомлень до 147 ПФР. Сам Держфінмоніторинг за цей час отримав 30 запитів від 22 ПФР, а також 134 відповіді від 69 ПФР на свої запити.

Росію намагаються виключити з інших організацій

У середині квітня Держфінмоніторинг звернувся до Євразійської групи щодо протидії легалізації злочинних доходів та фінансуванню тероризму (ЄАД). Українське відомство закликало засудити агресію РФ та зупинити її участь у роботі групи.

Також українська сторона із середини березня домагається позбавлення Росії статусу спостерігача в Азіатсько-Тихоокеанській групі з відмивання грошей (APG). Винести це питання просять на пленарне засідання APG.

Україна розірвала відносини з Росфінмоніторингом

Держфінмоніторинг 9 березня направив листа до Федеральної служби з фінансового моніторингу РФ про розірвання угоди про співпрацю у сфері протидії легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, та фінансування тероризму.

"В умовах війни не можуть продовжувати діяти спільні міжвідомчі документи із профільним інститутом країни-агресора", – заявили в Держфінмоніторингу.

Також лист був направлений 25 березня до Департаменту фінансового моніторингу Комітету державного контролю Республіки Білорусь. Держфінмоніторинг поінформував про припинення меморандуму щодо співпраці.

Ведуться комунікації з іноземними фінансовими регуляторами

Держфінмоніторинг отримав розвіддані про те, що значний сегмент фінансового сектора Люксембургу є підконтрольним РФ або її резидентам. Тому відомство 18 березня звернулося до Комісії з нагляду за фінансовим сектором Люксембургу (CSSF) та попросило посилити нагляд за пов'язаним із РФ бізнесом.

Пізніше аналогічні звернення були направлені до органів фінансового нагляду Барбадосу, Белізу, Британських Віргінських островів, Кіпру, Гібралтару, Гернсі, о. Мен, Італії, Джерсі, Ліхтенштейну, Монако, Панами, Сейшельських островів, Іспанії, Швейцарії, ОАЕ, Фінляндії, Грузії, Туреччини, Казахстану, Киргизстану, Узбекистану, Бельгії, Великої Британії, Кайманових островів, Австрії, Греції, Греції Естонії, Канади, Ізраїлю та США.

Також Держфінмоніторинг звернувся до підрозділу фінансової розвідки США (FinCEN) із закликом налагодити двосторонню та багатосторонню співпрацю з протидії РФ та її колаборантам. Держфінмоніторинг просить про приєднання до групи ПФР у рамках ініціативи "Russian Elites, Proxies, and Oligarchs (REPO) Task Force" для проведення спільних розслідувань, розшуку незаконних активів та координації міжнародних зусиль щодо боротьби з агресором.

Проводиться фінмоніторинг та розшук активів в Україні

З 24 лютого по 12 травня Держфінмоніторинг отримав 151 514 повідомлень про фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу. Також отримано 43 936 повідомлень про фінансові операції з перерахування коштів за кордон.

Представник Держфінмоніторингу працює у складі створеної Генеральною прокуратурою України оперативної групи "Task Force". Вона займається виявленням та арештом російських активів та активів осіб, які так чи інакше пов'язані з російською агресією в Україні.

Виявлені активи підлягають передачі до державного бюджету України. Кошти мають піти на відновлення інфраструктури, яку зруйнувала війна.

Спільно з Офісом генпрокурора, Нацполіцією та іншими правоохоронними та розвідувальними органами також встановлюються канали фінансування ДРГ та осіб, які можуть бути пов'язані, з скоєнням тероризму чи сепаратизму.

"За період військової агресії РФ проти України Держфінмоніторингом до правоохоронних органів органів направлено 75 узагальнених матеріалів. Сума фінансових операцій, які можуть бути пов'язані з легалізацією коштів та скоєнням кримінального правопорушення, становить 1,22 млрд грн", – повідомили у Держфінмоніторингу.

Також відстежуються операції осіб, пов'язаних із фінансуванням російської агресії. До 12 травня було зупинено такі операції на 1,03 млрд грн на 355 рахунках.

Закриття лазівок для обходу санкцій через криптовалюту

Держфінмоніторинг спільно з Мінцифри та криптоекспертами ідентифікував російські криптоообмінники, пов'язані з підсанкційними банками. Україна добивається блокування їхніх хостингів та направила звернення до ключової американської компанії-хостера Cloudflare.

Крім того, у тісній взаємодії з криптопровайдерами України та світу запущено механізм спонтанного блокування російських криптогаманців, не чекаючи запізнілої вказівки від FATF.

Також 17-18 березня Держфінмоніторинг звернувся до криптовалютної біржі Binance та особисто до її голови. В результаті 20 березня Binance заборонила проводити P2P транзакції для низки російських банків та платіжних систем.

21 березня до Binance звернулися щодо аналогічних рішень щодо Білорусі. Відповідь поки що очікується.