Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, про це сказав керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич) у новому випуску відеоциклу про десять заповідей на Ютуб каналі «Витражи: о вере в красках».

«Не жадай дому ближнього свого, не жадай жони ближнього свого, ані раба його, ані невільниці його, ані вола його, ані осла його, ані всього, що ближнього твого» (Вих. 20:17).

Митрополит Антонія пояснив, що десята заповідь забороняє не просто бажання як таке - у звичайних бажаннях нічого поганого немає, а саме заздрість, тобто «невдоволення тим, що ми маємо, та побажання того, що належить іншим».

Він навів слова святителя Миколая Сербського: «Заздрість - це насіння гріха: сьогодні ми тільки хочемо те, що належить нашому ближньому, а завтра, під впливом заздрощів, ми вже можемо бажане нами, але що не належить нам, присвоїти собі».

«Свята Церква вчить: немає незначних і дрібних гріхів, але кожен гріх - це порушення зв'язку з Богом, і він веде нас лише до одного - до духовної смерті», - продовжив владика.

Популярні новини зараз
Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари
Показати ще

Далі керуючий справами УПЦ розкрив, що говорять про заздрість святі отці.

«Заздрість - це найдавніший гріх, тому що заздрістю диявола у світ увійшов гріх, і саме задля її приборкання було дано Старозавітний Закон», - процитував він слова святителя Амвросія Медіоланського.

«Священне Писання показує: не можна не тільки робити зло людям, але навіть мати гріховні заздрісні помисли проти них», - зазначив архієрей і навів слова преподобного Никодима Святогорця: «Усі заповіді стосовно ближнього перешкоджають людині лише у зовнішніх словах та справах гріховних. Остання ж заповідь забороняє навіть внутрішнє побажання душі. Тобто забороняє бажати гріха у своєму серці, бо це бажання є причиною та корінням усіх зовнішніх слів та справ».

«За словами святителя Миколая Сербського, будь-який гріх починається з помислу, і тому небезпека заздрощів полягає в тому, що вона є початком, насінням інших гріхів», - продовжив митрополит.

Владика зазначив, що заздрісна людина не може бути щасливою. «Заздрісна людина, не задовольняючись тим, що має, починає звинувачувати у своїх бідах як своїх ближніх, так і Самого Бога. А тому така людина ніколи не зможе бути щасливою і задоволеною власним життям. Адже щастя - це не просто сума тих чи інших земних благ, а насамперед стан душі людини», - пояснив ієрарх УПЦ.

«Христос Спаситель каже: «Царство Боже всередині вас є» (Лк. 17:21), - нагадав митрополит. Це Царство зароджується вже тут, на землі, з правильного улаштування душі. І справжнє щастя полягає в тому, щоб розглянути в тому, що приносить кожному з нас повсякденне життя, дари Божі, а розглянувши - дякувати за них Богу», - додав він.

На завершення циклу про десять заповідей митрополит Антоній зазначив: «Святі отці, розмірковуючи про заповіді Закону Божого, говорили, що остання, десята, заповідь є якимось мостом, який з'єднує Старий Завіт із Новим Завітом. Тому що в останньому вже йдеться про гріх не просто як про якийсь вчинений вчинок, але насамперед - як про неправильний напрямок думки та бажань.

Заповідь «Не побажай…» завершує одкровення, яке було дано Мойсею Самим Богом. Але тим самим вона знову і знову повертає нас до його початку - до заповіді про любов і вірність Богу», - підсумував керуючий справами УПЦ.