Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви про це сказав керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич).

«Читаючи житія святих, ми дуже часто зосереджуємо свою увагу на чудесах та яскравих подіях. У той же час повз нас проходять важливі епізоди з життя подвижників, які багато хто не помічає або які взагалі в житійну літературу не потрапляють. Жанр «житія» - особливий. Це своєрідна літературна ікона, яка зображує найголовніше у житті подвижника, відсікаючи все тимчасове та зайве. Адже як часто буває, що люди, начитавшись стародавніх патериків, впадають у жагу чудес і, не зустрічаючи їх у своєму повсякденному обивательському житті, розчаровуються і починають ремствувати на Церкву, яка «вже не така, як у давнину» і нібито «втратила святих», – пояснив митрополит Антоній.

Він звернув увагу, що побоювання викликає те, що сучасна людина, читаючи про недосяжну, на його думку, святість, впадає у відчай і не вірить у спасіння душі.

«Насправді, все не так, адже святі – це такі ж люди, як і ми з вами. З такими ж проблемами та сумнівами. Це особливо яскраво видно, коли читаєш щоденники чи листи подвижників, які жили ще недавно. І тоді для багатьох може стати відкриттям, що святі у своєму житті переживали все те, що переживаємо ми з вами. І це дуже надихає. У земному житті святі не ходили у позолочених німбах і не використовували величних жестів. Багато хто з них падав перед гріховними спокусами», - нагадав владика.

Він закликав уважно вчитуватися у житія святих і знаходити в них практичні приклади для себе, для боротьби з власними пристрастями та гріхами.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

«Дуже важливо, щоб читання про святих не стало розвагою, таким собі аналогом пригодницької літератури із захоплюючим сюжетом та порожнечею всередині. Тільки вдумливе серйозне читання може принести нам користь. І тоді, бачачи приклад, орієнтир, наслідуючи святих, закликаючи молитовну допомогу тих, хто пережив те саме, що й ми переживаємо, зможемо досягти покаяння і Царства Небесного», - підсумував керуючий справами УПЦ.