Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви святкову Божественну літургію у Трапезному храмі очолив Блаженніший Митрополит Онуфрій.

За богослужінням архієреї, духовенство та віруючі молилися про мир на українській землі та про визволення від ворога.

Предстоятель УПЦ у своїй проповіді розповів про життя, подвиги та чудеса преподобного Агапіта Печерського.

«Ми маємо безліч прикладів того, як люди суворо і старанно трудилися на межі людських можливостей і навіть вище за них. Вони отримали спасительну благодать Святого Духа. Один із таких угодників Божих - преподобний Агапіт Печерський, і звертаємось до нього про клопотання перед Богом про зцілення душевне та тілесне», - зазначив Архипастир.

Блаженніший нагадав, що преподобний Агапіт ​​був послідовником засновника Києво-Печерської обителі преподобного Антонія та навчився від нього головному - упокорюватися.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

«Смирення - це єдина чеснота, яка дає людині можливість вмістити благодать спасіння. Також Господь збагатив преподобного Агапіта іншими дарами - він зцілював людські недуги не лише за допомогою лікарських трав, але більше за допомогою чудодійної молитви», - пояснив Предстоятель.

Митрополит Онуфрій побажав, що Господь допоміг стяжати для спасіння благодать Святого Духа, яка дається через смирення, щоб благополучно сподобилися райського небесного життя у Христі Іісусі Господі.

Після літургії духовенство та віруючі пройшли хресним ходом з мощами преподобного Агапіта до Ближніх печер, після чого було відслужено молебень.

*** Преподобний Агапіт ​​Печерський народився у Києві та був учнем святого преподобного Антонія Печерського.

Святий Агапіт ​​безкорисливо допомагав хворим, зцілюючи їх своєю молитвою і даючи їм ті трави, які вживав у їжу.

Преподобний витерпів багато неприємностей від заздрісного лікаря-вірменина, який хотів отруїти. Господь зберіг свого угодника, і отрута жодним чином не зашкодила йому. Згодом вірменин, побачивши чудеса, що відбувалися за молитвами преподобного Агапіта, перейшов у православ'я та прийняв чернецтво.

Після багатьох трудів та духовних подвигів преподобний Агапіт ​​мирно відійшов до Господа близько 1095 року.

Святий був похований у Ближніх печерах Києво-Печерського монастиря. Преподобному Агапіту моляться лікарі і всі ті, хто потребує зцілення душі та тіла.