28 серпня престольне свято відзначають три українські лаври – Києво-Печерська, Почаївська та Святогірська.

Церква шанує Пресвяту Богородицю як «Чеснішу від Херувимів і незрівнянно славнішу від Серафимів». Ці слова характеризують Матір Божу. Жоден з ангельських чинів не може зрівнятися з Нею.

Після розп'яття і воскресіння Іісуса Христа Богородиця перебувала під опікою одного з апостолів - Іоанна Богослова. Наприкінці свого життя вона проводила багато часу в молитвах біля Гробу Господнього. За переказами, під час однієї з таких молитов архангел Гавриїл повідомив Її про близьку кончину, і підніс пальмову гілку як символ перемоги над смертю.

Пресвята Діва чекала завершення земних днів спокійно і навіть з радістю – адже Вона знала, що там, на Небі, зустріне Свого Сина та Свого Бога. Перед смертю Пресвята Діва Марія хотіла побачити всіх апостолів, які на той час розійшлися по різних місцях проповідувати християнську віру. Незважаючи на це, бажання Богородиці здійснилося: Святий Дух чудесним чином зібрав апостолів біля ложа Пресвятої Богородиці, на якому Вона молилася і чекала на свою кончину.

Апостоли поховали Богородицю в гробниці Її батьків, праведних Йоакима та Анни, в якій лежав і прах Її чоловіка - Йосипа Обручника, біля самого підніжжя Єлеонської гори, біля Гефсиманського саду, де так любив розмовляти з учнями Христос і де Він був заарештований. На цьому місці зараз є підземний православний (грецький) храм.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Третього дня після смерті апостоли відсунули великий камінь, яким було закрито вхід. Однак Діви Марії вони не виявили, у гробниці були лише похоронні пелени – Іісус забрав на Небеса не лише безсмертну душу Богородиці, а й Їі тіло.

Саме слово «успіння» можна перекласти як «смерть». Назва свята відображає християнське ставлення до смерті. Смерть - не кінець людського існування, а сон: покійний на певний час залишає світ, щоб після загального воскресіння знову повернутися до життя.

У народі свято Успіння Пресвятої Богородиці називають Першою Пречистою. Цього дня віруючі просять допомоги та заступництва у Пресвятої Богородиці.

Сьогодні закінчився Успенський піст.