Під час нашої презентації «Сковородинівська Україна» підписали Звернення до міської влади Харкова щодо ПІДТРИМКИ ініціативи письменників та громадськості про перейменування однієї з центральних вулиць міста з Пушкінської на Григорія Сковороди.

Наші аргументи такі:

Цьогоріч тривають заходи, визначені ЮНЕСКО для всього світу, з нагоди 300-річного ювілею геніального філософа та письменника Григорія Сковороди, який тривалий час жив і творив на Харківщині, викладав у Харківському колегіумі.

Сковорода є своєрідним «хрещеним батьком» Харківського університету, а фундатор Університету - Василь Каразин був шанувальником та вихованцем великого українця.

Духовна спадщина Григорія Савича включає також латиномовну «Молитву до Бога за Харків».

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Натомість Пушкін не лише НІКОЛИ не був у Харкові, а й принципово відмовився його відвідати під час подорожі, бо не захотів «посетить Харковский университет, который не стоит курской ресторации».

Також нагадаємо, що 6-7 травня 2022 року російською ракетою було завдано нищівного удару по Національному літературно-меморіальному музею Григорія Сковороди на Харківщині, в результаті чого майже повністю знищено його приміщення.

Тож ми переконані, що настав час коли СКОВОРОДА, а не Пушкін має стати одним із світоглядних символів мужнього, українського Харкова.

Звернення підписали:

відомі науковці Сергій Гальченко, Тарас Кононенко, Любомир Михайлина, Олександр Філоненко, Микола Степаненко, народна артистка Жанна Боднарук, генеральний директор Національного заповідника «Переяслав» Олексій Лукашевич, голова Мистецького об’єднання «Остання барикада» Олесь Доній, композитор Анатолій Карпенко, видавець Іван Степурін, представники вишів, бібліотек та музеїв Києва,...

П.С. Нагадаю, що в Київському видавництві «Сяйво книги» відбулася презентація СКОВОРОДИНІВСЬКИХ проектів, організована Фондом «Рідна країна», Університетом Григорія Сковороди в Переяславі та Національним історико-етнографічним заповідником «Переяслав». Учасникам заходу були представлені «Український щорічник: Григорій Сковорода», українсько-англійський проспект «Сковородинівські місця України», фотозвіт про перебування в Сковородинівці, що на Харківщині…