Найбільше постраждав житловий сектор – обсяг руйнувань, згідно підрахунків, становить майже $39 млрд. Російська агресія знищила більше 19 млн квадратних метрів житла. Це на 18% більше за площу мікродержави Ліхтенштейн у Європі, або співставно з площею Стокгольма. Тож обсяги повоєнного будівництва будуть колосальними. І хоча бої ще точаться, світова спільнота акумулює ресурси та ідеї для відновлення України. Так, компанія WZMH Architects, що є одним з найкращих архітектурних бюро Канади та впродовж своєї більш ніж 50-річної історії створила десятки видатних проектів, представила концепцію відбудови українських міст.

Проект, що отримав назву Speedstac, передбачає застосування типових модульних конструкцій для швидкого зведення нових житлових будинків чи ремонту пошкоджених за допомогою модульних конструкцій. В першу чергу він орієнтований на реставрацію масового соціального житла, так званих «хрущовок». Це найбільш розповсюджений тип будівель, які масово зводилися після Другої світової війни по всій території колишнього СРСР.

Роботи з відновлення складаються з декількох етапів. Дослідницька частина має за мету збір даних, сканування за допомогою дронів та лідара, створення детальних 3D-моделей пошкоджених будинків. Це дасть змогу отримати точні параметри об’єктів та структурні обмеження. Ці дані на другому етапі визначають концепцію подальшої реконструкції. Наприклад, надбудова декількох поверхів у випадку бетонних споруд, чи лише заміна пошкоджених секцій. І нарешті – будівництво, що передбачає попередній демонтаж пошкоджених секцій.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

«Знесення всіх цих будівель та будівництво нових вимагатиме багато часу та великих грошей. Немає сенсу зносити все і будувати заново» — вважає Зенон Радевич, головний архітектор WZMH Architects.

На підготовлені «пусті» місця монтують попередньо виготовлені бетонні блоки Speedstac, що все містять усі сервісні комунікації. Добірка модулів забезпечує створення зручних та сучасних просторів у помешканнях на основі типових планувань. Наступні кроки передбачають під’єднання комунікацій до інфраструктури будинку, шо вже існує та оздоблювальні роботи. Використання сучасних технологій будівництва, зокрема із застосуванням дронів, має зменшити обсяги викидів вуглецю від 20 до 40%.

Окрім відновлення пошкоджених будівель, WZMH Architects створенні комплексні плани відбудови цілих мікрорайонів. Використання модулів Speedstac дасть змогу перетворити застарілу забудову на сучасний інклюзивний простір у найкоротший термін.

«Відбудова України не станеться за одну мить. Я гадаю, що це буде проект на 10 років» – зазначає Радевич.

Проект відповідає всім вимогам українських архітектурних комісій, отримав схвалення консульства України в Канаді та цілої низки партнерів в Україні. З урахуванням значного масштабу робіт, WZMH Architects має за мету долучити до вирішення проблеми якомога більше державних інститутів та компаній-забудовників. Наразі готується пілотне будівництво у м. Ірпінь, що буде виконано упродовж наступних шести місяців. Впровадження концепції Speedstac не лише заощадить значний обсяг коштів, що будуть спрямовані на відновлення міст, прискорить повернення сімей до своїх осель.