Завдяки своїм розробкам та дослідженням юні вчені та винахідники з України змагались за перемогу із 400 учасниками-однолітками з 20 країн світу, серед яких такі технологічно розвинені країни, як Тайвань, Малайзія, Південна Корея, Саудівська Аравія, Канада, Велика Британія, Польща, Таїланд, Румунія та інші.

Станіслав Довгий, президент Малої академії наук Національної академії наук України повідомив, що міжнародні наукові змагання INOVA, де українці зібрали чисельні нагороди, стали першою можливістю після початку війни особисто представити свої розробки на інноваційному форумі такого рівня.

25 вихованців МАН відправились до Хорватії для представлення аудиторії та журі своїх проєктів і розробок, а ще 15 молодих винахідників з України презентували свої винаходи та дослідження онлайн.

«Я щиро вдячний організаторам міжнародних наукових змагань та виставки INOVA за запрошення та сердечний прийом української делегації, — сказав в коментарі Liga.net Станіслав Довгий, який очолював українську делегацію. — Вперше за час війни нам вдалось організувати відрядження дітей на захід міжнародного рівня. В команді — представники Харківської, Запорізької, Дніпропетровської, Київської, Волинської, Львівської, Кіровоградської, Черкаської, Івано-Франківської, Херсонської, Одеської областей і Києва. Вихованці МАН продемонстрували високий рівень своїх розробок і цим неабияк вразили високоповажне журі. А під час урочистої церемонії нагородження молодих українських винахідників всі організатори й учасники виставки тривалими оплесками висловили одностайну підтримку українському народу», — поділився президент МАН атмосферою зустрічі гостей із України на міжнародних наукових змаганнях International Innovation Show.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Вихованці МАН представили фундаментальні дослідження та практичні розробки у сфері медицини та фармакології, біотехнологій і досліджень у сфері прогнозування стану здоров’я людей. Молоді науковці з України представили практичні рішення у сфері розробки нових матеріалів, дронів і робототехніки, лазерного 3D-сканування приміщень, рішення у сфері удосконалення сонячних елементів і використання джерел альтернативної енергії, інформаційної безпеки та захисту від крадіжок даних, а також стосовно проблематики охорони довкілля, астрономії, вивчення планет і гравітації.

Свій дрон-міношукач на міжнародному науковому та винахідницькому форумі INOVA представив студент із України Ігор Клименко, який нещодавно отримав премію Global Student Prize та $100 тисяч на розробку роботів для розмінування. Їхнє застосування дозволяє знизити ризики для людей під час пошуку мін та вибухонебезпечних предметів. Роботи розробки українського студента стануть у пригоді воїнам ЗСУ та допоможуть розмінувати поля і землі фермерів.

Окрім золота за винаходи і розробки, українці отримали спеціальні нагороди від Всесвітньої асоціації інтелектуальної власності та винаходів (WIIPA): Мала академія наук НАН України отримала нагороду «За мужність» за активну роботу попри війну, такою ж нагородою «За мужність» відзначена делегація юних учених і винахідників, ще три спеціальні нагороди українцям вручили колеги із Румунії.

INOVA – друга найстаріша виставка винаходів світу, яка з 1971 року регулярно демонструє найкращі наукові і технічні роботи та винаходи у Хорватії. Організатори дають можливість молодим талантам з усіх континентів долучатися до інноваційних змін. За 45 років свого існування INOVA об’єднала, популяризувала та представила публіці тисячі інноваційних винаходів представників 50 країн світу. Серед організаторів форуму — Всесвітня асоціація інтелектуальної власності і винаходів, яка об’єднує 50 країн-членів і партнерів для підтримки винахідництва, інновацій і захисту прав інтелектуальної власності по всьому світу.