Всі, навіть діти, знають, що ВІЙНА - це економія, волонтерство, солідарність і взаємодопомога.

Отож, вирішив перевірити:

- який приклад економії та солідарності із воююючою Україною та її народом показують наші «НАЙКРАЩІ» та «ОБРАНі» для керівництва Державою - народні депутати України?

Проектом бюджету - 2023 Уряд передбачив на утримання «вищого законодавчого органу» воюючої країни 2 МІЛЬЯРДИ 612 МІЛЬЙОНІВ 138 ТИСЯЧ 3 гривні. Натомість у пояснювальній записці до проекту кошторису Верховної Ради України на 2023 рік Управління справами Апарату ВР зазаначає, що розрахункова потреба в коштах на здійснення повноважень складає 3 МІЛЬЯРДИ 292 МІЛЬЙОНІВ 746 тисяч 8 гривень. Тому нинішня сума в проекті це лише 79.4 відсотка від реальних потреб.

Куди ж і як планують витратити наші МІЛЬЯРДИ гривень депутати ВР?

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

Перше за все - на ГІДНІ ЗАРПЛАТИ депутатів та їх помічниць і помічників.

Тому відповідно до положень Постанови ВР «Про фінансове забезпечення дільності народних депутатів» мінімальний посадовий оклад визначено в сумі 26 тисяч 840 гривень. А реальна заробітна плата відповідно 53 тисячі 680 гривень, бо саме така сума передбачена для щомісячного відшкодування витрат на виконання депутатських повноважень. Нагадаю, що у відповідності зі статтею 32 Закону України «Про статус народного депутата» народному депутату протягом всього строку виконання депутатських повноважень ЩОМІСЯЧНО …відшкодовуються витрати, пов‘язані із виконанням депутатських повноважень, у розмірі місячної заробітної плати народного депутата, що не підлягають оподаткуванню.

Таким чином мінімальний розмір коштів, які воюючий народ України з подачі Уряду буде щомісячно надавати кожному депутату, складатиме ДВІЧІ по 53 тисячі 680 гривень, тобто 107 тисяч 360 гривень!

В свою чергу місячний фонд оплати праці помічниці-помічника-консультанта народного депутата визначено в сумі 78 тисяч 372,8 гривень. З огляду на те, що у більшості депутатів в часи відкритої інформації про ВР значилося в середньому дві помічниці чи помічники на постійній основі, то рівень оплати їхньої непростої праці складатиме щонайменше 39 тисяч 186 гривень. Зауважимо, що багато членів парламенту в свої помічниці або помічники взяли родичів, друзів, водіїв чи родичів інших депутатів. Тому можемо сміливо казати, що для багатьох парламентарів ці більш як 78 тисяч щомісячно ще й своєрідна матеріальна допомога до вищезгаданих 107 тисяч!

Окрім того, передбачено 237 тисяч на рік для компенсації вартості оренди житла, 8 тисяч гривень на рік - для відряджень помічниць-помічників, 7 тисяч 500 - щомісячної компенсації вартості проїзду територією України… і навіть 4 890 гривень на міжміські та міські телефонні розмови, 2 000 гривень на утримання приміщення у виборчому окрузі й 1 500 гривень для купівлі канцелярського приладдя…

Для порівняння.

Коли ухвалювався бюджет на 2022 рік, тобто в період до повномасштабного вторгнення російської орди терористичного режиму Путіна до України, Верховна Рада коштувала нам в рік менше -

2 мільярди 605 мільйонів. В 2023 році видатки на ВР зросли, найбільше майже на 98 мільйонів, на оплату праці народних депутатів та їх помічниць-помічників, водночас зменшено видатки на ремонтні роботи.

П.С. Нині коли всі громадяни України всіляко допомагають нашій Армії, нагадаю, що середня зарплата на травень 2022 року складала 12 тисяч 528 гривень, а середня пенсія - 4 тисячі 370 гривень.

Однак реальна зарплата більшості працівників бюджетної сфери МЕНША, бо значна частина освітян, лікарів, бібліотекарів… переведена на 0.75 чи на 0.50 ставки з огляду на потреби воюючої України.