26 жовтня з 10:00 до 18:00 у Києві відбудеться публічне обговорення проблем збереження і захисту історико-культурного надбання України в умовах російської агресії.

«Конференція має стати платформою для обміну досвідом вітчизняних і міжнародних експертів, які досліджували питання захисту нерухомої культурної спадщини та культурних цінностей в умовах війни», — повідомили про цілі заходу організатори міжнародної науково-практичної конференції «Культурна спадщина в умовах війни: захист, збереження та реставрація».

Україну на конференції представлятимуть Катерина Чуєва, заступниця міністра культури та інформаційної політики України (раніше очолювала музей Ханенків, що постраждав від масованого ворожого обстрілу Києва 10 жовтня), генеральний директор Національного заповідника «Софія Київська» Неля Куковальська та ін.

Фото: Департамент охорони культурної спадщини
Фото: Департамент охорони культурної спадщини

Спікерами заходу будуть і представники українських міст, історико-культурний спадок яких зазнав суттєвих втрат внаслідок війни. Зокрема, очікуються виступи музейників та істориків Чернігова, Харкова, Одеси й Маріуполя, історичні пам’ятки яких найбільше постраждали від масованих ворожих обстрілів.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Експерти з Польщі та Німеччини розкажуть про досвід повоєнного відновлення історичного та культурного надбання міст, знищених під час Другої світової війни, а представники Грузії та Сирії поділяться досвідом порятунку культурної та історичної спадщини в умовах сучасних воєн.

Серед учасників заходу будуть і ті, від кого залежить можлива міжнародна допомога Україні. Спеціальні гості конференції: Стін Норлов – голова Офісу Ради Європи в Україні, Хакан Ширер Демір — консультант Ради Європи й Олександра Фебіґ — представник Міжнародного альянсу із захисту спадщини в зонах конфлікту.

Окрім обміну досвідом, учасники заходу планують обговорити механізми оцінки для майбутнього стягнення репарацій із країни-агресорки. Про які суми йтиметься – дізнаємося вже незабаром.

Організатор конференції — столичний Департамент охорони культурної спадщини, головний партнер — Dovgiy Family Office, інвестиційна компанія родини Довгих, які беруть активну участь у захисті історико-культурних об’єктів Києва, зокрема допомагають урятувати після обстрілів експозиції природничого музею. Саме благодійний фонд родини Довгих «Можемо разом» профінансував зведення споруд для захисту від ворожих обстрілів історичних пам’яток столиці, серед яких монументи засновникам міста Кию, Щеку, Хориву та їхній сестрі Либеді на набережній Дніпра та на Майдані Незалежності. За сприяння фонду створено також захисну конструкцію для ікони Богородиці Нікопеї на Золотих Воротах та інших об’єктів культурної й історичної спадщини Києва.

Захід відбудеться під егідою UNESCO. Пряма трансляція конференції буде доступною на YouTube-каналі столичного Департаменту охорони культурної спадщини.

Фото: Департамент охорони культурної спадщини
Фото: Департамент охорони культурної спадщини