Про це розповідав Сергій Лещенко у своєму блозі «Чесна політика».

Статки українського олігарха Ріната Ахметова вже досягли 11,7 мільярдів доларів, згідно з нещодавно опублікованим індексом мільярдерів Bloomberg. Тобто за кілька останніх років олігарху вдалося збільшити суму своїх статків майже на 55%. За рахунок чого Ахметову вдалося забезпечити таку позитивну динаміку?

У збагаченні Ріната Ахметова в прямому сенсі взяли участь всі українці, які споживають електроенергію. Ми платимо тарифи за електроенергію, ці гроші потрапляли на «Енергоринок», і найбільша частка цих виплат йшла саме Ахметову. Чому ж так?

Державне підприємство «Енергоринок», яке купувало електроенергію у всіх українських виробників, також закуповувало його і з Бурштинського півострова, тобто в Ахметова, продаючи нам по середньозваженій ціні. Однак «Енергоринок» купував електрику в Ахметова дуже дорого, оскільки вона теплова і там діє сумнозвісний «Роттердам+». Насправді жодного кілограму вугілля не потрапило з Роттердаму до Ахметова. Усе вугілля з Роттердаму олігарх підміняв дешевим паливом з українських шахт чи з-за кордону, вимагаючи при цьому від «Енергоринку» значно більших коштів. Оскільки Ахметов не закуповував дороге вугілля за схемою «Роттердам+», то, звісно ж, він отримував надприбутки.

Собі ж назад олігарх закуповував електроенергію дуже дешево, оскільки вона формувалася не тільки завдяки дорогій тепловій енергетиці, а також і за рахунок атомної і гідроенергетики, які дуже дешеві.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Окрім цього, за збагачення Ахметова ми розплачуємося не лише грошима, але й власним здоров’ям. Олігарх, щоб зекономити на вугіллі, завозив до України з-за кордону неякісний товар із підвищеним вмістом сірки, оскільки він був значно дешевшим. Однак Ахметов продавав українцям це вугілля без жодних знижок, оскільки для свого збагачення не бачив жодних перепон.

Тобто ми всією країною скидаємося грошима, щоб оплатити дуже дорогу електроенергію, яку надавав Ахметов, закуповуючи при цьому її для себе набагато дешевше. І така ситуація триватиме доти, допоки олігархи створюють монополію на базових для виживання людей речах, зокрема й на електроенергії.

Як повідомляв раніше Знай.ua, довго втримувати тарифи на електроенергію не зможуть: коли можуть зрости суми у платіжках.

Також Знай.ua повідомляв про старт накопичувальних пенсій в Україні: Мінсоцполітики озвучило перші вимоги.