Нагадаємо, у результаті морської аварійної події, яка сталась 30 квітня 2020 року на Одещині під час вивантаження суміші пальмового олеїну та пальмового стеарину з судна «STAVANGER», відбувся викид цих речовин на палубу судна, а потім – у акваторію морського порту «Південний».

Як наслідок, відбулось забруднення внутрішніх морських вод України пальмовою олією у кількості 8449,5 кілограмів, яка при потраплянні у море, здатна створити небезпеку як для здоров`я людей, так і завдати шкоди живим ресурсам, морській флорі та фауні.

Фахівцями Держекоінспекції того ж дня було проведено обстеження місця надзвичайної ситуації та відібрано проби води. Відповідно до проведених розрахунків, загальна сума збитків, спричинених державі внаслідок забруднення внутрішніх морських вод в акваторії морського порту «Південний», склала понад 65,17 млн гривень (2 416 557 доларів США станом на 30.04.2020 ).

Держекоінспекція Південно-Західного округу пред’явила претензію власнику судна для добровільної сплати, однак вона була проігнорована, що і стало підставою для позову. Одеська Обласна Прокуратура в інтересах держави, в особі Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області), звернулася до Господарського суду Одеської області.

У липні 2022 року вищезгаданим судом винесено рішення, яким ухвалено стягнути з власника судна «STAVANGER» на користь держави збитки, заподіяні довкіллю. Апеляційна скарга також лишилась без задоволення.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

У результаті, вчора, до державного бюджету України на розрахунковий рахунок фонду охорони навколишнього природного середовища за місцем заподіяння екологічної шкоди, надійшло понад 36,5 млн гривень.