Вікна заввишки 2,5 м коштують дорого, тому небайдужі українці одразу запустили потужну програму підтримки.

Першими на допомогу музею відгукнулися Міністерство культури та родина Довгих.

«Добре, що Мінкультури моментально надало частину матеріалів першочергової необхідності, а наша родина виділила 100 тис. грн., що дозволило швидко закупити решту матеріалів і замовити спецобладнання (зокрема, мобільну вишку). Варто зауважити, що команда наших підрядників зголосилася провести роботи безоплатно. Це дозволило вже наступного дня розпочати роботи із закриття віконних отворів та убезпечення колекції. Паралельно благодійний фонд родини Довгих «Можемо разом» провів масштабну інформаційну кампанію, зокрема у соцмережах. У результаті в перший же день було зібрано 800 тис. грн. Загалом на сьогодні 1 млн 500 тис. грн. надійшли на рахунок. Середній чек донатів становив 200 грн. Також ми консультували та запросили підрядників, які зробили розрахунки для проведення тендерів і переговорів із компаніями, котрі взялися за роботу зі встановлення нових вікон у музеї», – розповіла CEO родинної інвестиційної компанії DOVGIY Family Office Оксана Гуляєва.

У перший же тиждень після ворожої атаки всі 57 пошкоджених вікон були закриті ставнями із поліетиленовою плівкою та OSB-листами. В музеї наголошують, що цей захист залишиться до кінця війни, навіть після встановлення нових вікон. Зазначимо, що будівля музею, якій понад сто років, не постраждала ані від більшовиків у 1919 році, ані від німецько-фашистських загарбників у роки Другої світової війни.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати РФ може відкласти наступ через несподівані обставини
Показати ще

Працівники музею були приємно вражені тим, як українці швидко відгукнулися на нагальні потреби музею. Про це розповідає заступниця директора з наукової та музейної роботи Національного науково-природничого музею НАНУ Оксана Червоненко: «Виявилось, що люди до нас дуже прихильні, зокрема ті, хто займається віконною справою. Виробники та постачальники віконних систем частину матеріалів задонатили. Вони склали для нас пільговий кошторис на найкращі вікна з міцним профілем і гарним теплозберігаючим пакетом. Всього вийшло 1 млн 150 тис. грн. Це дуже добра ціна! Наразі до роботи залучені приватний підприємець Андрій Володимирович Громов, фірми Veka та Siegenia, вони виготовляють віконні профілі та фурнітуру. За виробництво вікон взялася компанія Goodwin».

Завдяки ініціативі благодійного фонду родини Довгих «Можемо разом» допомогти музею зголосилися люди з різних країн і континентів. Так, блогер з Німеччини Вадим Веллер зібрав 153 тис. грн. лише за дві доби. Було багато донатів по 10 тис. грн. Гроші перераховували не лише з України, але й зі США, Канади, Нідерландів тощо. Розчулила допомога українських морських піхотинців, які прямо з фронту перерахували 3000 грн. Не стоїть осторонь і UNESCO разом із музейними спільнотами Польщі, Німеччини, Швейцарії – допомога має надійти на запит керівництва столичного музею, адже є потреба в генераторах, обігрівачах, боксах для зберігання експонатів тощо.

Музейників дуже потішило, що вдалося зменшити вартість вікон і з’явився запас коштів, адже окрім вікон вибухова хвиля пошкодила величезне скло діорами та деякі внутрішні двері. Тож можливо вдасться повністю відновити втрати виставкової зали. Нагадаємо, що підтримати музей можна за цим посиланням.

Інвестиційна компанія родини Довгих Dovgiy Family Office системно бере участь у захисті історико-культурних об’єктів Києва. Зокрема, благодійний фонд родини Довгих «Можемо разом» фінансував зведення захисних споруд для монументів засновникам столиці Кию, Щеку, Хориву та Либеді на набережній Дніпра та на Майдані Незалежності.