Рака з часткою мощей преподобномученика Макарія прибула з кафедрального собору Архістратига Михаїла у Черкасах та встановлена у Свято-Михайлівському Переяславському монастирі – там, де святі мощі зберігалися ще у XVIII столітті.

Перенесення раки з часткою мощей очолив керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Антоній (Паканич).

Митрополит Антоній у співслужінні митрополита Черкаського і Канівського Феодосія, єпископату та духовенства УПЦ, звершив молебень перед мощами преподобномученика Макарія.

«Преподобномученик Макарій у XVII сторіччі багато потрудився над збереженням Православної віри. Часи були не прості, насаджувалася унія, різні вороги прагнули нашої землі, але святий преподобномученик Макарій поклав всі свої сили та таланти, щоб зберегти Православну віру для нас з вами, і для цього він не пожалів навіть свого життя», - сказав владика Антоній у своєму слові.

Керуючий справами УПЦ зазначив, що приклад стояння преподобномученика за Православну віру – це той ідеал, який повинно мати кожне християнське покоління.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

«Сьогодні ми зібралися в цій святій обителі, для того щоб прославити преподобномученика Макарія і помолитися, щоб Господь дав мир нашій Вітчизні, щоб ця війна, яка уносить багато життів наших співвітчизників, закінчилася і можна було будувати майбутнє нашої Вітчизни. Але найважливіше для православних християн, щоб ми своїм життям будували свою віру, на якій буде ґрунтуватися наше з вами спасіння. І сподіваємося, що спасіння майбутніх поколінь», - підсумував митрополит Антоній.

У свою чергу, митрополит Феодосій звернув увагу, що преподобномученик при житті був захисником Православ'я і після своєї смерті особливо сугубо покровительствує саме тим християнам, які відстоюють свою віру і захищають свою Церкву.

«І ми, черкащани, можемо свідчити про це. Сьогодні виконалося благословіння преподобномученика Макарія, який сам захотів повернутися у Переяслав, після того, як в 1942 році мощі покинули місто. В Переяслав повертаємо кришку саме з того гробу, який 80 років тому подолав відстань від Переяслава до Черкас, а зараз - зворотній шлях від Черкас до Переяслава - з частинкою мощей», - зазначив він.

Архімандрит Антоній (Пономаренко), ігумен Свято-Архангело-Михайлівського монастиря, назвав день повернення раки з часткою мощей - історичною подією.

«Сьогоднішній день має історичне значення. Ми зібралися всім містом, нашою монастирською громадою, щоб зустріти преподобномученика Макарія. Ми всі знаємо, що у нашому житті нічого просто так не буває. Я вірю, що це воля Божа і воля преподобномученика Макарія - приїхати, щоби підтримати нас у нашому стоянні за чистоту Православної віри», - сказав отець Антоній.

Парафіянка Єкатерина Адамович поділилася, що святий чудотворець допоміг їй у житті.

«Особисто для мене священномученик Макарій багато значить. Я жила біля Красногірського монастиря. Щочетверга у Черкасах відкривали мощі для поклоніння. Святий Макарій мені допоміг у вкрай кризовій ситуації. Тому для мене сьогодні зворушлива та трепетна зустріч», - зазначила вона.

Ще один з віруючих, який прийшов зустріти святі мощі - Михайло Рубаха.

«Я як приклався до мощей святого - відчув доброту, силу». Михайло вважає, що преподобномученик Макарій допоможе захистити Православ'я у Переяславі.

Парафіянка Віра зазначила: «Дуже велике значення має приїзд мощей святого священномученика Макарія. Я часто звертаюся до нього в молитвах, і навіть сьогодні і вчора, коли був великий обсяг роботи, весь час його прошу: «Святий священномучениче Макаріє, допоможи». І я цю допомогу відчуваю. Ми кожен день звертаємося до нього в молитвах. Це воля Господня на те, що до нас повернулися мощі», - зазначила вона.

*** Преподобномученик Макарій народився у 1605 році у Овручі, на Волині, у знатній родині Токаревських, відомих ревнителів Православ'я. У 1614-1620 pp. святий навчався при Успенському Овруцькому монастирі і після смерті батьків став ченцем цього монастиря. Київський митрополит Петро Могила помітив в ієромонасі Макарії відданого сина Церкви Божої, і в 1638 році призначив його настоятелем Кам'янецького Воскресенського монастиря. За життя преподобний Макарій керував братією Куп'ятицького монастиря, очолював Пінський монастир, керував братією рідного Успенського Овруцького монастиря. У 1671 році після спустошення Овруча татарами, архімандрит Макарій вирушив для духовних подвигів до Києво-Печерської лаври. Але захисники Православ'я потрібні були не тільки в Києві, і преподобного Макарія було призначено настоятелем Канівського монастиря.

Помер преподобний Макарій мучеником. У 1678 році турки напали на монастир. Святий Макарій зустрів ворогів із хрестом у руках. Турки повісили настоятеля за руки та за ноги між двома стовпами. Через два дні преподобномученику відрубали голову (7 вересня 1678 р.).

Святе тіло було поховано у тому ж храмі під жертовником.

Священномученик Макарій був прославлений ще за життя чудотвореєінням та даром прозорливості.

У 1688 році при оновленні храму труна преподобномученика була відкрита, і в ній знайдено нетлінне тіло святого.