США, як відомо, створили інститут аудиту та розслідувань дій корупціонерів, які за призначенням не могли використовувати допомогу Україні від американських платників податків під час повномасштабного вторгнення Росії.

p align="justify"> Моніторингова робота повним ходом проводиться. Американські інспектори, які вже приїжджали до України з відповідною аудиторською місією, неодноразово попередньо заявляли про відсутність фактів нецільового використання ресурсів. Але чому США взагалі створили такий інститут, які саме були для цієї підстави? Як будуть оформлені в результаті результати проведеного аудиту і, якщо все ж таки будуть виявлені зловживання, як і чим саме це обернеться для України?

«У нас досі має місце сильний наїзд на відому ситуацію з компанією Burisma. Сам Злочевський нам не цікавий. Інтерес у тому, що, як представник старої пострадянської олігархії, корупціонер та хабарник, ця людина звинувачена у нас як та постать, з якою родина Байдена мала бізнес. І хоча ця тема вже багато разів пережовувалась, багато чого виходило і від Руді Джуліані, вона і зараз буде використана проти демократів. Будуть розслідування, слухання, з'являтимуться матеріали у ЗМІ. Результат розслідування потім піде до груп республіканців, окремі з яких з різних причин продовжують популяризувати погляд, мовляв, «американці не повинні витрачати божевільні гроші на якісь незрозумілі війни десь далеко за межами США». Звичайно ж, матеріал аудиту допомоги Україні ці політики використовуватимуть у відповідному контексті.

Є й друга причина. Я точно знаю, що самі українці скаржаться, що досі в їхній країні мають місце корупційні дії. Таких скарг не надто багато, але все ж таки їх достатньо. Українці приїжджають до нас, у США, і про це розповідають, пишуть конфіденційні доповіді про те, що, незважаючи на страшну війну, де вмирають люди, де економіка країни падає і таке інше, виникають випадки відходу грошей далеко не за призначенням. Мовляв, крадуть, якщо одним словом сказати, і з бюджету, і з гуманітарної допомоги. Нам такі відомості надходять не просто на словах, а до слів додаються документальні підтвердження. Люди хочуть, щоб чи їхнім організаціям дали можливість розпоряджатися виділеними ресурсами, чи щоб ми їх захистили від подібних випадків», – каже адвокат,

Що буде з результатами такого аудиту?

Популярні новини зараз
Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Кого не мобілізують до армії: перелік професій
Показати ще

«Думаю, якщо великих проблем не виникне за підсумками аудиту (не знайдуть когось, хто повів кудись божевільні гроші, його зловлять, доведуть все і так далі), то це буде просто матеріал для сюжетів на Fox News та інших медіа але дуже далеко це не піде. Якщо великого скандалу не буде, ситуація так і закінчиться.

Якщо ж буде великий скандал, це все одно не закриє шлях допомоги Україні, просто створиться інший контроль і буде інший протокол для подібної підтримки. Якщо буде великий скандал – у нас це перекинуть на демократів, а у вас, в Україні, знайдуть козлів відпущення.

Я однозначно впевнений, що підтримка України все одно буде. Ми не можемо дозволити собі отримати другий Афганістан, бо це вже буде «Афганістан на стероїдах». Ми не можемо дозволити повернення до радянської імперії, здачі Європи та перемоги колоніальної диктатури, яка не базується на патріотизмі, а базується на якихось диких та старомодних деспотизмах.

Республіканці дотримуються принципу, мовляв, «не просто є ресурси, беріть їх і використовуйте», а «заробіть ці ресурси». Під «заробити» мається на увазі – правильно розподіліть ресурси, чітко за призначенням їх спрямуйте та покажіть усім, що ви – відповідальні. Це не «палиці в колеса» Україні з боку республіканців. Це – заклик до відповідальних рішень та не менш відповідальних подальших дій», – резюмує Юрій Ванетик.