6 березня, в прес-центрі інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна" відбулась прес-конференція на тему наслідків екологічної шкоди, завданої довкіллю під час діяльності Оперативного штабу Держекоінспекції України під час військової агресії Росії.

Т.в.о. Голови Державної екологічної інспекції України та Голова Оперативного штабу Ігор Зубович розповів про основні зафіксовані екологічні збитки за рік роботи Штабу. Загальна сума розрахованих Держекоінспекцією збитків довкіллю за період з 24.02.2022 р. по 03.03.2023 р. по земельним, водним ресурсам та атмосферному повітрю становить майже 52 млрд $.

Також він розповів про те що в Україні понад 20 тисяч промислових об’єктів і 3 тисячі складів, на яких зберігаються високотоксичні відходи. І часто саме вони стають мішенню для росіян, тому вплив на довкілля буде суттєвим. Вплив уже значний, проте поки що відсутні конкретні дані через неможливість доступу на окуповані території, де тривають бойові дії.

Наразі можемо говорити, що найбільших збитків довкіллю завдано у Донецькій, Луганській Харківській та Херсонській областях. Частина цих територій досі окупована, тому оцінити реальні масштаби збитків усе ще неможливо.

Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, Головний координатор Оперативного штабу при Держекоінспекції України Олена Криворучкіна у свою ж чергу розповіла про основну задачу по відшкодуванню збитків, що наразі являється важливою складовою, заходи здійснені для запобігання повторення проблем при стягненні екологічної шкоди з агресора заподіяної внаслідок агресії РФ. За 3 дні був закладений потужний фундамент для формування компенсаційного механізму отримання репарацій, компенсацій і відшкодування екологічних збитків.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Заступник Генерального прокурора України та член Оперативного штабу при Державній екологічній інспекції України Вікторія Литвинова розповіла про особливості розслідування воєнних злочинів та про перешкоди у вигляді високих стандартів додаткового протоколу Женевських конвенцій. Наразі прокурори екологічних прокуратур долучені до процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про 104 воєнних злочини, якими спричинено шкоду навколишньому середовищу. 11 з яких розслідуються за фактом спричинення екоциду. Мова йде про напади на нафтобази, об’єкти атомної енергетики, гідротехнічні споруди.

Радник генерального прокурора Максим Попов поділився підсумками міжнародної конференції проведеної Офісом генерального прокурора під назвою “United for Justice”, на ній розглядалось питання відповідальності Росії за основний міжнародний злочин, злочин агресії без якого не існували б інші воєнні злочини котрі нараховують 70 тис. кримінальних проваджень. Він підкреслив що шкода довкіллю спричиняється під час будь-якого збройного конфлікту, але до повномасштабного вторгнення під час попередніх збройних конфліктів правоохоронні системи взагалі не приділяли уваги наслідкам війни для довкілля, він ствердив що правоохоронні органи та офіс генерального прокурора вже фіксують винуватців які спричинили шкоду навколишньому середовищу задля притягнення до відповідальності.

Звершився виступ обговоренням планових наступних кроків та заходів в діяльності Оперативного штабу та потреби України у сфері охорони НПС.

Прес-конференція стала важливою подією для всіх зацікавлених у захисті довкілля в Україні та допомозі в ліквідації наслідків військової агресії.