Про це повідомив політолог Андрій Золотарьов.

«Історія британського громадянина грузинського походження Тамаза Сомхішвілі проста і показова. Демонструє, «як це робилося у Києві» з тими інвесторами, які не розуміли, з ким і як у мерії треба ділитися», - написав політолог.

Він нагадав, що ще у 2007 році компанія «Київ-Термінал», бенефіціаром якої був громадянин Великобританії Сомхішвілі, виграла конкурс із реконструкції Харківської площі – однієї з проблемних частин лівого берега Києва. Однак, за словами експерта, інвестор змушений був з боєм вигризати погодження на оренду землі і позиватися до різних інстанцій, хоча заплатив місту $14 млн і поніс ще 10 млн витрат, пов'язаних з проектом.

Проблему з цією площею так і не було вирішено, зазначив Золотарьов.

«А могла б бути вирішена ще до 2010 року, до приходу Януковича. Інвестиції в будівництво мали скласти 830 млн гривень, або 165 млн доларів за тодішнім курсом», - додав він.

Популярні новини зараз
Відключення газу: які будинки залишаться без постачання Можливі серйозні зміни у тарифах на електроенергію: відома дата З жовтня почнуться виплати: українці можуть готувати гаманці Бронювання не захистить: кого можуть мобілізувати прямо з ТЦК
Показати ще

«І тому досі на Харківській площі замість передбаченої проектом багаторівневої транспортної розв'язки, готельного комплексу, офісного та виставкового центрів, автостоянки на 500 машиномісць, торгово-складських приміщень, ресторану, переходів та автовокзалу, – коротше, замість нормальної європейської цивілізації – радянське шизофренічне коло. Як пам'ятник корупції КМДА», - резюмував Золотарьов.

Нагадаємо, КМДА відкликала виділення землі компанії «Київ-Термінал» для реконструкції Харківської площі та в односторонньому порядку припинила оренду. Столичне керівництво досі відмовляється від обов'язків компенсувати інвестиції, а також домовитись про мирову угоду з Тамазом Сомхішвілі.

У 2019 році суд зобов'язав КМДА виплатити інвестору заплачені столичній владі 24 млн доларів. КМДА припис суду не виконала.