Йдеться про так звану «одеську справу» – викуп мерією та ремонт будівлі колишнього заводу «Краян», у якому міська влада організувала сучасний центр інтегрованих послуг європейського зразка.

У цій справі, яка тривала з 2016 року, раніше було винесено виправдувальний вирок. Але у 2021 році його скасувала апеляційна палата Вищого антикорупційного суду та передала справу на новий розгляд.

Незадовго до ув'язнення мера Одеси під варту в мережу потрапило скандальне відео одного із засідань ВАКСу у цій справі, де, мабуть, судді забули вимкнути мікрофони. Під час засідання головуючий суддя Олег Ткаченко спілкується зі своїми колегами та прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Усі судді – колишні адвокати. Крім відкритого тиску на прокурора, у записі є фінальна фраза судді Дубаса: нехай помучаються.

Відео стало резонансним та викликало шквал критики з боку юристів та політичних оглядачів, які сходяться на думці, що ВАКС дискредитує всю національну антикорупційну систему. А за умов бойових дій у країні ще й ставить під загрозу обороноздатність громад, оскільки за неї відповідає місцеве самоврядування.

Ось що пише політолог Володимир Цибулько:

Популярні новини зараз
Компанія Apple "вбила" багатомільйонне місто одним рішенням: тепер можна зносити все В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись У коханні чекають справжні випробування: яким знакам зодіаку краще забути про стосунки Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію
Показати ще

«Голови громад, мери – це люди, які відповідають за життєзабезпечення, гуманітарну допомогу, координацію всіх служб. Як тоді можна розглядати це рішення?», написав Цибулько на своїй сторінці у Facebook.