У Марафоні Єдині новини Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець заявив, що у відібраних 11 червня пробах води на Херсонщині не виявлено суттєвих перевищень концентрацій забруднюючих речовин.

Міндовкілля спільно з Державною екологічною інспекцією та Державним агентством водних ресурсів продовжує 24/7 працювати над ліквідацією наслідків катастрофи, здійснювати спостереження за станом довкілля та контроль екологічної ситуації у південному регіоні.

У ефірі Міністр повідомив про результати моніторингу якості поверхневих вод та повітря.

Руслан Стрілець, скріншот
Руслан Стрілець, скріншот

Фахівці Держекоінспекції спільно з фахівцями двох мобільних лабораторій відібрали проби поверхневих вод:

Популярні новини зараз
Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти Зміни у тарифах: мобільний оператор Lifecell зробив важливе оголошення Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає
Показати ще
  • р. Дніпро у районі парку Дубовий Гай у межах м. Запоріжжя;
  • р. Дніпро поблизу причалу № 7 Херсонського морського торговельного порту;
  • р. Інгулець в с. Дар’ївка.

Результати аналізу показали незначні зниження вмісту розчиненого кисню, перевищення заліза та нітритів. Вміст нафтопродуктів у межах норми. По інших показниках відхилення і перевищення не встановлені.
Також Міністр повідомив, що станом на вечір 11 червня рівень води у водосховищі в районі Нікополя становив близько 9 метрів. Середня швидкість падіння рівня води – близько 4 см/год.

“Ми продовжуємо втрачати воду. Поки важко сказати, на якому рівні вона зупиниться, оскільки не зовсім зрозуміло масштаб самого ушкодження і гідротехнічних наслідків для Каховської ГЕС”, – повідомив Міністр Руслан Стрілець.

Важкою залишається ситуація в природних парках. У районі природного парку «Нижньодніпровський» вода поступово сходить. Продовжується обміління акваторії у нацпарку «Кам’янська Січ» – на 8,5 метрів.

За словами Міністра, триває обміління і відокремлення озер та приток від основного річища Дніпра.

Через затоплення змито велику частину поживних елементів родючого шару ґрунту, що загрожує опустелюванням та руйнуванням рослинного покриву.

“Для боротьби з катастрофічними наслідками Міндовкілля спільно з українськими науковцями розробляє план відновлення для забезпечення екологічної стабільності. Я думаю, що протягом тижня ми напрацюємо, затвердимо цей план і перейдемо до конкретних кроків. Також ми очікуємо на швидкі рішення, які є у наших колег з європейського союзу, для відновлення цих територій”, – повідомив Міністр

Т.в.о. Голови Держекоінспекції Ігор Зубович доповнив, що фахівці інспекції щодня проводять аналіз та візуальний моніторинг узбережжя Каховського водосховища в межах області. Уже сьогодні є підтверджені факти потрапляння в р. Дніпро значної кількості нафтопродуктів, хімічних речовин, мінеральних добрив та ін. в результаті підтоплення промислових об’єктів, АЗС та складів. Це все потребує належного документування та підтвердження показниками лабораторних досліджень з подальшим розрахунком збитків.