Сергій Мітюрін, захисник колишнього заступника міністра оборони України Вячеслава Шаповалова, який зараз перебуває під арештом за підозрою у перешкоджанні законним діям ЗСУ, заявив «Апострофу», що ані Міноборони, ані ДБР, ані український суд не мають претензій до постачальників бронежилетів, шоломів та взуття для ЗСУ за контрактами, які інкримінують Шаповалову. А відтак не має бути претензій і до самого ексзаступника міністра оборони.

За даними Мітюріна, грецька компанія Elmon S.A., яка постачала Україні бронежилети після початку повномасштабного вторгнення Росії, є сертифікованим виробником і постачальником НАТО, вона є єдиною, хто забезпечує бронежилетами всю армію Греції. Саме ця компанія фігурує у справі – і вона нібито «за злочинним умислом Шаповалова» продала МО України неякісні бронежилети.

Однак, як повідомив адвокат, керівник Elmon S.A.Іоаніс Ґаланіс офіційно заявив, що постачав Україні бронежилети не лише напряму, а і через Велику Британію, зокрема, його компанія надавала амуніцію українським військовим, які навчалися у Англії.

«Крім того, щойно в Україні помітили на декількох зразках бронежилетів неякісну нитку, Elmon S.A. без додаткових питань прийняла повернуту продукцію, замінила її і відправила знов в Україну – власним коштом. І, що цікаво, ця компанія не мала офіційних претензій, а від Державного бюро розслідувань до неї ніхто не звертався», - розповів адвокат.

На його думку, у слідства та сторони обвинувачення є проблеми з логікою, бо, «якщо Шаповалов навмисно перешкоджав ЗСУ і купував у постачальників НАТО неякісну продукцію, відповідно, ці постачальники є співучасниками злочину».

Популярні новини зараз
ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати
Показати ще

«Однак у слідства до цих компаній претензій нема. Як таке можливо? А якщо ці компанії не винні, то і Шаповалов, відповідно, також. І тоді виникає інше риторичне питання: якщо Шаповалова, заступника міністра оборони, який відповідає за тилове забезпечення під час війни, ключову фігуру МО і цілої армії «закривають» за нікчемними підозрами, роблячи армію вразливою, то хто тоді перешкоджав ЗСУ – він чи той, хто відправив його у СІЗО?» - сказав Мітюрін.

У своєму інтерв’ю сам Шаповалов наголосив, що договори, на яких базується справа проти нього, підписував не він, а Департамент закупівель Міністерства оборони.