​​​​​​​Підтримала Україну та засудила дії росії і шведська екоактивістка Ґрета Тунберг.

Редакція Евакуація.City поспілкувалася зі співорганізаторками акції про їхню мету та про те, як вдалося запросити Ґрету Тунберг виступити на підтримку України.

Акція проти екоциду в Україні

У ніч на 6 червня 2023 року росіяни підірвали греблю Каховської ГЕС, спричинивши масштабну екологічну та техногенну катастрофу. Щоби привернути увагу світу до воєнного злочину росії та закликати міжнародні організації відреагувати й допомогти Херсонщині, у Бонні влаштували акцію проти екоциду в Україні. Організаторам вдалося зібрати понад 100 людей.

Подія відбулася біля місцевого представництва ООН у Німеччині, де з 5 до 15 червня проходила Міжнародна кліматична конференція (Bonn Climate Change Conference). У ній брали участь політики та активісти з різних країн, розповіла одна зі співорганізаторок акції Тамара Вуковіч, яка сама родом із Херсона та вже 22 роки проживає в Німеччині.

"Наша основна вимога – закінчити екоцид в Україні, який скоїла росія. Ми взяли саме таку тему, бо вона була співзвучна із тематикою конференції", – розповіла жінка.

Популярні новини зараз
Медична помилка перетворила життя українки на пекло: "Те, що ви вижили – це феномен" Запам'ятайте це, а краще запишіть: "Нафтогаз" дав корисні інструкції Готуйте свої гаманці: українцям з 1 липня збільшать виплати, кому пощастить Тіна Кароль пішла у відрив без одягу та зі склянкою: "Я зцілюю себе"
Показати ще
Це була чудова нагода розповісти про воєнні злочини росії в Україні не лише місцевим, а і представникам із різних країн, які відвідували подію. Ми наголошували на необхідності негайних дій міжнародних організацій, як-от ООН, щодо допомоги Україні.
За її словами, час від часу учасники конференції виходили з будівлі і слухали промови українців, читали інформацію про екоцид в Україні, розглядали фотографії затоплених міст і сіл пунктів на Херсонщині.

"Хочу зауважити, що в організації акції нам дуже допомагали місцеві. Зокрема, німецька активістка Радослава Штомпоровські, яка від початку повномасштабної війни активно підтримує Україну", – додала жінка.

Ґрета Тунберг на акції українців у Бонні: яку позицію висловила екоактивістка

За словами Євгенії Скрипник, української активісти з Харкова, організатори знали, що шведська екоактивістка Ґрета Тунберг на час проведення акції перебуває в Бонні на кліматичній конференції.

Євгенія розповідає, що організатори намагалися через різні організації запросити Ґрету на акцію, але відповіді не отримали. Однак на кліматичній конференції були представники України і їм вдалося звернути увагу екоактивістки на подію.

За дві години до акції Ґрета підійшла до нашої інсталяції і я запитала, чи долучиться вона до акції. Вона відповіла, що прийде. Безпосередньо перед демонстрацією з нею поспілкувалися медіа і в мене з’явилась можливість вмовити її коротко виступити в підтримку України. Для нас її думка дуже важлива, – каже Євгенія.

Тож Ґрета Тунберг виступила на акції, висловила солідарність з Україною та засудила дії росії.

Зокрема, вона наголосила, що не можна стояти осторонь тих подій, які відбуваються в іншій частині світу. Потрібно бути активними та засуджувати злочини росії, які вона робить в Україні.

Також Ґрета зазначила: "ми звертаємо увагу на екоцид в Україні не тому, що піклуємося про довкілля, а піклуємося про довкілля, бо піклуємось про людей".

Крім цього під час акції лунали різні промови українською, німецькою та англійською мовами, які проголошували як мешканці Херсонщини, так і експерти з інших країн. Зокрема, говорили про:

  • вплив підриву дамби на довкілля, забруднення національних парків, ґрунту, води тощо;
  • як на зміну клімату впливає війна росії проти України;
  • залежність країн від російських енергетичних ресурсів;
  • залученість диктаторських режимів до екоциду та забруднення довкілля на прикладі Білорусі;
  • важливість активізму та поширення інформації про екоцид в Україні.

Виступила на акції і Тетяна Лінецька, мешканка Херсона, яка після початку повномасштабної війни тимчасово виїхала до Бонна.

"Я відвідала акцію, бо я з Херсонщини. Тому у своєму виступі зверталася до всіх міжнародних організацій, зокрема, й до ООН, аби звернути їхню увагу на події в Україні. Запитувала: чому росія досі в ООН, чому вона впливає на якісь рішення, вчиняючи водночас воєнні злочини та екоцид. Чому росія досі не покарана, адже саме вона відповідає за всі злочини в Україні, зокрема, і на Херсонщині", – розповіла Тетяна Лінецька.

Її будинок, який розташований на лівому березі, що тимчасово окупований, теж зазнав підтоплення. За словами жінки, вода підійшла майже до горища. Саме ж горище стало місцем порятунку для тварин, яких люди доправляли туди, рятуючи від води.

Крім того, жінка каже, що часом європейці плутають підрив Каховської ГЕС із повінню як природним явищем.

"У 2021 році на заході Німеччині були тривалі сильні зливи, які спричинили масштабну повінь. Стихія зносила будинки, автівки, потяги та іншу важку техніку. Так, руйнування були дуже великі. І часто це порівнюють із ситуацією на Херсонщині, хоча це різні речі. Варто акцентувати на тому, що якби не росія та не підрив росіянами Каховської ГЕС потопу не було б. І це важливо чітко артикулювати під час спілкування з іноземцями", – наголосила Тетяна Лінецька.