У, як і скрізь, повно конспіраційних теорій. Учора я спеціально обговорював цю ситуацію з нашими політиками та експертами-політологами, які спеціалізуються на Європі та тій частині – людьми, які мають глибший доступ до інформації, ніж у звичайних американців.

Висновок такий. У Пригожина серйозно розширювався конфлікт із Шойгу та керівництвом ВРРФ. А коли сильно зміцнюється окрема, скажу так, не повністю підпорядкована парамілітарна або мілітарна структура (як у США, наприклад, була Blackwater, яку вів Ерік Прінс), то, природно, виникатимуть сильні напруження між владою і такою структурою. Тому Шойгу вирішив ударити по Пригожину. У нас кажуть, що можливо він вирішив його вбити і тому почав атакувати «Вагнер».

Пригожин злякався і у цій кризовій ситуації намагався вийти особисто на Путіна, щоб Путін це все зупинив. Але не зміг дістатися Путіна і тому, через паніку, вирішив створити кризу, щоб на себе таким чином звернути увагу Кремля. У ситуації йому безвихідною. І на нього зрештою звернули увагу.

У США вважають, що потім Путін та Пригожин якось домовилися.

Теорія, що таким шляхом у РФ збиралися зняти Шойгу, виглядає нелогічно. Усі інші теорії надумані. У нас вважають, що бунт Пригожина – найсильніший фінгал президенту Путіну, його адміністрації та Росії загалом. Ще один фінгал. Тому що коли людину прямо називають зрадником і звинувачують у всьому, у чому тільки можна, а потім їй це сходить з рук, то це виглядає якось довільно, незаконно і вкрай дивно. Це все добре показує внутрішню брудну кухню Росії, де водяться і миші, і щури, і таргани.

Популярні новини зараз
"Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами
Показати ще

Світу здається, що напад на Москву начебто дуже легко міг би вийти. "Вагнер" був дуже близько. Але, у нас люди запитують себе: а чому російська армія не зупинила їх відразу ж? Вони вже були дуже близько до Москви, війна була б біля міста. Багато подібних питань ще лишається. Сподіваюся, що колись на них таки з'являться відповіді.

У будь-якому разі, влада РФ сильно похитнулася. У них і так була репутація 0, а так стала мінус 5. Але їм це все одно, треба думати. РФ і так у світі дуже погана репутація. Зараз вона – ще гірша. Не думаю, що якщо не станеться повного розвалу у РФ, то війна в Україні закінчиться швидко. На жаль, продовжуватиметься те саме. Хоча, ніколи не знаєш, що і коли може статися. Можливо, щось таке виникне, що зможе кардинально змінити ситуацію.

Одним словом, виглядає так, що мала місце спроба Пригожина себе врятувати. Але рано чи пізно його вб'ють самі ж росіяни. Така у США думка.

Хочу провести аналогію з американською Blackwater. Ця ПВК також була знищена американським урядом. Її автор Ерік Прінс був принижений і ображений. Його звинувачували у всьому, що собі тільки можна уявити. Розслідували діяльність його ПВК та продовжують розслідувати. Ерік Прінс був з дуже багатою сім'єю, з сім'ї мультимільярдерів. Дуже вольова людина, одержима, досвідчена. І він пішов, образився на всіх і пішов, зник з поля зору.

Коли хтось стає головою такого військового комплексу, як той самий «Вагнер», то відразу починаються напруження з владою. Виникає конкуренція, і це відчувається надто сильно. У диктатурах хто ж дозволить комусь стає надто впливовим? Тому, гадаю, Пригожин тепер у великій небезпеці. Це ілюзія, що йому буде безпечно в Білорусі чи десь. Коли він, зрештою, стане нікому не потрібним – його просто вб'ють.

Дійти до Москви та відступити. Дивний перебіг. Думаю, що це і багатьом росіянам незрозуміло. Якщо ти злочинець – це одна річ. Але якщо ти не злочинець в очах росіян, то навіщо тобі тоді йти?

Ще один найважливіший момент. Його хочу відзначити особливо. Пригожин, з позиції свого впливу, як постать, наближена до Путіна і так далі, як мільярдер із великою армією, сам нещодавно сказав публічно, що причини війни з Україною – це вигадка влади РФ! Що ніхто на Росію нападати не збирався, що головний інтерес був у черговій зірці для Шойгу та ще більшому збагаченні за рахунок ресурсів України. Все, що будь-якій раціональній людині було і так давно зрозуміло, Пригожин підкреслив публічно. У це сильно підхопили. У нас це сьогодні обговорюють на різних рівнях – від простих людей до найвищих кабінетів влади США. І Пригожин ці свої слова не спростував, не сказав, що, мовляв, помилився чи не мав рації.

Мені здається, що згодом ми дізнаємося ще багато цікавого. Але такої ляпаса Кремль не отримував дуже давно. Щось подібне, наскільки я розумію, в історії нинішньої влади РФ не було ніколи.